Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler flyr av klimatskäl men det kan komma med konflikter i sig. SVT:s klimatkorrenspondent, Erika Bjerström, berättar mer. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: ”Fler som flyr klimatet än krig”

Publicerad

Torka, skogsbränder och översvämningar tvingar miljontals människor på flykt varje år. SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström vittnar om en växande våg av klimatflyktingar.  

– I dag är det är fler människor i världen flyr på grund av klimatrelaterade händelser än krig- och konflikter, säger hon.

Enligt UNHCR är det i dag omrking 21,5 miljoner människor om året som flyr på grund av klimatet. Fram till år 2050 förutspår världsbanken att det kommer finnas totalt 216 miljoner klimatflyktingar.

Kan bidra till konflikter

Enligt Bjerström är de mest utsatta regionerna Sydasien, Sydamerika, Mellanöstern och Nordafrika. Där korsar flera människor landsgränser på grund av extremtorka eller kraftiga översvämningar. Något som kan leda till konflikter om vattenresurser och migrationslagar som kan utnyttjas av olika politiska grupper.

– Det finns en stark oro att klimatflyktingarna i sig driver på konflikter. Om många samtidigt flyttar in i städer så blir det en stress och press för svaga stater.

Hör Erika Bjerström berätta mer om konflikter som kan uppstå när människor flyr klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.