Hamsten understryker att Karolinska nu måste utreda vad som hänt. – Men det jag och mina medarbetare har sett ger en påtaglig effekt på universitetets förtroende för Macchiarini. Foto: SVT

KI om stjärnkirurgen: Stämmer det kan han inte vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet i Ryssland upprör Karolinska Institutet. Stämmer det så kan han inte vara kvar, uppger Anders Hamsten, rektor på Karolinska institutet till SVT.

SVT:s dokumentärserie Experimenten har bland annat visat hur Paolo Machiarini bedrev experimentella studier på människor i ryska Krasnodar. En kvinna blev svårt sjuk och avled efter att hon fått en konstgjord luftstrupe inopererad av Macchiarini.

KI menar att de inte känt till detaljerna kring de operationer i Ryssland som framkommer i SVT:s dokumentär. Man har inte heller velat kommentera kirurgens framtid på Karolinska, men nu skärper man tonen.

Macchiarini-skandalen

Den studie som gjordes i Ryssland har inte godkänts vid en etisk prövning på Karolinska institutet, säger Anders Hamsten, rektor på Karolinska institutet där Macchiarini är anställd.

– Det innebär att vi måste se verksamheten som en förtroendeskadandeverksamhet. Det får man inte som medarbetare här ägna sig åt, det är väldigt tydligt i vårt regelverk.

”Då kan man inte fortsätta”

Hamsten understryker att Karolinska nu måste utreda vad som hänt.

– Men det jag och mina medarbetare har sett ger en påtaglig effekt på universitets förtroende för Macchiarini.

Men om det stämmer att det har gått till så här?

– Om detta stämmer i alla delar, och här finns även frågan om cv-uppgifter, så pratar vi om en annan dimension, här pratar vi om förtroende för en medarbetare, det är inte längre frågan om oredlighet i forskning, man måste ha förtroende för medarbetare och om det förtroendet skadas så kan man inte fortsätta.

Om det har gått till så här i Ryssland då är förtroendet borta?

– Det är min fasta åsikt.

Ministern: Har förtroende för KI

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), har fortsatt förtroende för Karolinska instituet även efter att skandalen med stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis nu vuxit med nya uppgifter från SVTs dokumentärserie Experimentet. Det säger hon till SVT.

Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten har försvarat kirurgen, ända till idag.

Vilken koll har rektor haft på verksamheten, visar det här?

– Ja, jag utgår från att man har största koll på den forskning man har och att om det framkommer nya uppgifter att man vidtar de åtgärder som krävs.

Men hur ser du på att det är först nu när rektorn har sett på tv, vad som har hänt med Macchiarini och hans patienter som han börjar tappar förtroende för Machiarini?

– Vi måste se till att våra lärosäten och den forskning som bedrivs där har högsta kvalitet och håller god sed.

Kan Karolinskas rektor sitta kvar tycker du?

– Ja vi har förtroende för våra myndighetschefer till något annat meddelas, och jag har förtroende för Karolinska institutet, säger Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet