Foto: TT

Narkotikadödligheten i Sverige näst högst i EU

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som dör i överdoser i Sverige har mer än fördubblats på tio år. Narkotikadödligheten i Sverige är nu näst högst i hela EU. Det visar en ny rapport från EU:s narkotikabyrå.

Narkotikabruk är en av de främsta orsakerna till dödsfall som hade kunnat undvikas bland ungdomar i Europa.

Rent generellt löper de personer som använder heroin, eller andra opiater, tio gånger högre risk att dö än andra personer i samma ålder och av samma kön, det skriver EU:s narkotikabyrå, EMCDDA, i ”Europeisk drograpport 2015”.

Den genomsnittliga dödligheten i EU uppskattades 2013 till 16 dödsfall per miljon invånare. I Sverige är motsvarande siffra 70 dödsfall per miljon invånare, alltså mer än fyra gånger så hög.

Inom EU är det bara Estland som är värre med 127 dödsfall per miljon invånare.

Svensk kurva stiger brant

De flesta länder i EU rapporterade en uppåtgående trend för dödsfall till följd av överdoser 2003–2009. Då stabiliserades nivåerna för att sedan minska något. Men så ser det inte ut i Sverige, där har kurvan stigit brant för varje år. 2004 rapporterade Sverige in 188 dödsfall, 2013 var motsvarande siffra 460 dödsfall.

– En del av ökningen kan nog bero på att Sverige har blivit bättre på att rapportera narkotikarelaterade dödsfall. Men situationen i Sverige karaktäriseras också av att det är mycket blandmissbruk. Att många blandar olagliga droger med mediciner och alkohol. Vi vet att det ökar risken för överdoser, säger Isabelle Giraudon, forskningsanalytiker på EMCDDA. 

”Särskild anledning till oro”

Rapporteringspraxis samt en möjlig underrapportering kan göra det svårt att jämföra länder med varandra, men enligt EMCDDA är det ändå värdefullt att analysera trender över tid.

De anser också att de uppenbara ökningarna av drogrelaterade dödsfall i länder med relativt tillförlitliga rapporteringssystem som Sverige, Tyskland och Storbritannien är ”en särskild anledning till oro”.

– Det finns olika mönster när det gäller drogbruk i Europa. I norra Europa är det en större andel som injicerar droger. Medan det i södra Europa och i exempelvis Nederländerna är vanligare att man röker droger. Vi vet att injicering ökar riskerna för överdoser, säger Isabelle Giraudon.

Rekommenderar näspray mot överdos

Heroin eller andra opiater förekommer vid de flesta dödliga överdoser, ofta i en kombination med andra substanser. 

Anledningar till att dödlighetstalen varierar så kraftigt inom EU beror också bland annat på tillgång och renhet på droger, mönster för narkotikaanvändning och behandlingsutbud.

EMCDDA rekommenderar några målinriktade insatser för att förhindra överdoser. De rekommenderar bland annat utdelning av nässpray med naloxon som motverkar överdoser av heroin och andra opiater.

SVT har tidigare rapporterat att naloxon delas ut till missbrukare i flera länder i Europa, bland annat Danmark och Norge, och att landstingen i Skåne och Stockholm vill börja dela ut naloxon till missbrukarna själva.

Injiceringsrum kan minska överdoser

Ett annat exempel på preventiv åtgärd är enligt EMCDDA övervakade rum för narkotikakonsumtion, så kallade injiceringsrum.

Sex länder som rapporterar in till EMCDDA erbjuder i dagsläget denna tjänst: Danmark, Tyskland, Spanien, Luxemburg, Nederländerna och Norge. Även Frankrike har nyligen godkänt försök med konsumtionsrum.

– Det finns starka bevis för att de här inrättningarna, bemannade med vårdpersonal, kan minska risker för överdoser och infektioner som HIV och hepatit C. De underlättar även för missbrukare att komma i kontakt med sjukvården och socialtjänsten, säger Isabelle Giraudon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.