Kristina Winberg (SD) Foto: TT

Winberg om petningen: Jag är väldigt chockad

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Winberg ställer sig oförstående till att hon petats från Sverigedemokraternas lista till EU-valet. Samtidigt står hon fast vid uppgifterna om att partiets toppkandidat Peter Lundgren ska ha utsatt en kvinnlig partikamrat för sexuellt ofredande.

Med bara en vecka kvar till EU-valet meddelade Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande under söndagen att de petar fjärdenamnet, Kristina Winberg, på sin lista till EU-valet. Winberg själv säger sig vara chockad.

– Jag förstår ingenting. Jag har ingen aning om vad jag skulle ha gjort. Det borde de ta upp med mig. Jag tycker att det är märkligt, säger hon till SVT Nyheter.

EU-valet 2019

Partiledningen säger att du har gett prov på ”klandervärt och omdömeslöst uppförande”?

– Vad skulle det betyda? Jag har till och med googlat på det.

”Lite ledsen”

Det finns ingenting som kan ligga till grund för det här?

– Det enda jag har gjort är att skicka lite interna meddelanden till mina partikamrater. Jag var ganska ledsen och besviken för jag trodde att jag skulle hamna högre på EU-valslistan. Men ingenting annat. Det stod också att jag har misskött min personal, jag fattar ingenting.

Kristina Winberg hävdar samtidigt att hon har fått signaler om att partiledningen vill nå fler borgerliga väljare och att det ska vara anledningen till att hon petades.

– Det är den enda anledningen jag har fått från partiet, hävdar hon.

Hävdar att mobiltelefonen blev stulen

Kristina Winberg bekräftar delvis Expressens uppgifter om att toppkandidaten Peter Lundgren ska ha ofredat en kvinnlig partikamrat i samband med en fest på ett hotellrum efter ett partiarrangemang. Hon står också fast vid att hennes mobiltelefon, där en bandad inspelning från ett telefonsamtal med den kvinnliga partikamraten, blev stulen för ett år sedan.

– Både hon och jag upplevde det som väldigt allvarligt och båda ville ha det sparat ifall hon ville gå vidare med det, säger hon.

Du var på festen?

– Ja, det var jag. Men jag vill inte gå in på det för jag tycker det är så infekterat. Den här inspelningen var någonting mellan henne och mig ifall hon ville gå vidare.

Stämmer det som Expressen skriver utifrån det du såg?

– Jag vill inte kommentera det just nu, det var så länge sedan jag hade inspelningen. Men det här var ingen inspelning mot partiet, det var för att hon och jag skulle komma ihåg den här kvällen för hon mådde ju inte så bra efter det.

”Har mått dåligt”

Peter Lundgren själv har tonat ner händelsen i en intervju med Ekot. Han och kvinnan ska ha rett ut händelsen och bland annat åkt på semester till Spanien efteråt, menar Lundgren.

– Det är ganska märkligt för det var inte så hon beskrev det för mig. Vad jag minns försvann vi ganska snabbt ifrån den här tillställningen för det blev ju väldigt krystat. Efteråt har vi pratat om det och hon har tänkt mycket på det och mått dåligt över det, säger Kristina Winberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet