Döds­skjutningar i Stockholm m.fl. städer 2017

SVT Nyheter har kartlagt alla dödsskjutningar i Stockholmsområdet, mellersta Sverige och i norr under 2017. Endast sex av 27 dödsfall är uppklarade. Se även kartläggningen över skjutningarna med dödlig utgång i Syd och Väst.

Scrolla för att läsa merFoto: Marco Blomberg

Sundbyberg: Dödas på väg till sjukhuset

22 januari: En 25-årig man skottskadas i Sundbyberg. Han får skjuts mot sjukhuset och är nästan framme när gärningsmännen hinner ikapp. Bilen blir prejad av vägen och mannen skjuts med ett dödande skott i huvudet. Polisen misstänker att händelsen har koppling till tidigare våldsdåd. Sex barndomsvänner misstänks för mordet.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Stefan Johansson

Vårby gård: Dog av sina skador på sjukhuset

28 januari: Vid 21-tiden skottskadas en man i 20-årsåldern allvarligt på parkeringen utanför Vårbyskolan söder om Stockholm. Han avled efter två dagar på sjukhus. Polisen tror att det finns personer som har filmat händelsen men inga vittnen har ännu trätt fram. Det finns fortfarande ingen misstänkt för mordet.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Stefan Johansson

Skärholmen: Två män skjuts, två män döms

1 februari: Två personer skjuts i Skärholmen denna onsdagseftermiddag. En skadas svårt, medan en man i 20-årsåldern dör av sina skador. Två personer döms i tingsrätten för mord och mordförsök till 16,9 år respektive 11 år. Hovrätten ändrade senare domen till medhjälp till vållande till annans död. Straffen sänktes till 2,5 respektive 1,8 års fängelse.

Status: Uppklarat

Läs mer


Foto: TT

Alby: Skytten angav sig själv efter tre dagar

7 mars: En man i 30-årsåldern skjuts i huvudet i en trappuppgång i Alby. En 38-årig vän till offret var efterlyst i sin frånvaro tills han tre dagar efter mordet angav sig själv till polisen. Han hävdade att det i första hand skedde genom en olyckshändelse, i andra hand i nödvärn. Han dömdes till 12 års fängelse för mord, mot sitt nekande.

Status: Uppklarat

Läs mer


Foto: Jonas Ohlin/SVT & TT

Kista: Dubbelmord i bil

8 mars: Tre personer sitter i en bil på Själlandsgatan i Kista. Mannen i baksätet skjuter ihjäl de två männen i framsätet och går därifrån. Poliskällor beskriver ett av offrena som ledande inom det kriminella nätverket Lejonen. En 30-årig man grips senare i Danmark och döms till livstid. Dubbelmordet var enligt domen en ”kallblodig avrättning”.

Status: Uppklarat

Läs mer


Foto: Hans Lindblom

Sundsvall: Par i 60-årsåldern hittas döda

18 mars: Vid 13-tiden på lördagen larmas polis till en adress i bostadsområdet Granloholm i Sundsvall. I lägenheten hittas två döda personer. Polisens teori är att den ena personen dödat sin sambo och sedan tagit sitt eget liv.

Status: Uppklarat

Läs mer


Foto: TT

Boländerna: Misstänkt beställningsmord

1 april: Mordet på en man utanför en restaurang i Boländerna i Uppsala i april i år fångades av en övervakningskamera. Enligt åklagaren var det ett beställningsjobb – offret var misstänkt för ett mord på en profil i Södertäljenätverket år 2013 men friades. 1 april skjuts han till döds. Efter en stor polizrazzia grips tio personer och fyra häktas men bevisningen räcker inte till åtal. Polisen säger sig inte komma vidare med utredningen utan har lagt den åt sidan.

Satus: Utredning vilande

Läs mer


Västerås: Ung man misstänks ha skjutit sin vän

24 april: En 23-åring misstänks ha skjutit sin vän till döds. Enligt åklagaren hade de en personlig konflikt där något gick snett "affärsmässigt och känslomässigt". Två personer är häktade, båda nekar till inblandning i mordet.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Katrineholm: Fem häktade för mord vid skola

14 maj: En man i 35-årsåldern hittas skjuten vid Östra skolan i Katrineholm. Han förs till sjukhus svårt skadad och hans liv går inte att rädda. Fem personer sitter häktade misstänkta för inblandning i mordet. De är misstänkta för mord, inblandning i mord, vapenbrott, skyddande av brottsling, grovt penningtvättsbrott, utpressning, anstiftan till grov misshandel samt hot mot tjänsteman.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Johan Nilsson/TT

Järfälla: 18-åring skjuten vid badplats

21 maj: En 18-årig man hittas skjuten till döds i ett skogsområde i närheten av Görvälnsbadet i Järfälla. Kroppen hittades 08.22 på söndagsmorgonen. Fyra män i skyddsväst jagades efter dådet och enligt uppgifter var mordet en del i ett gängkrig i västra Stockholm.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: TT

Rissne: Sköts med flera skott i huvudet

15 juni: En 49-årig man skjuts ihjäl med flera skott i huvudet i Rissne i Sundbyberg. Enligt spaningsledaren var det en ren avrättning. Polisen misstänker att två gärningsmän kom till platsen på moped – och öppnade eld mot mannen med pistol. Ingen misstänkt finns.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Björn Lockström/SVT

Skarpnäck: Dödad på innergård

28 juni: Sex skott avlossas på kvällen på en innergård på Horisontvägen i Skarpnäck i södra Stockholm. En man i 25-årsåldern sköts i huvudet och avled senare på sjukhus. Ingen person har gripits.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vårberg: Två män skjutna - en död

20 juli: Två män blir nedskjutna sent på kvällen. En av dem, en man i 20-årsåldern, är död när polis kommer till platsen – den andra förs till sjukhus med ambulans efter att ha blivit skjuten i handen. Den avlidne ska enligt uppgift ha skjutits i huvudet. Ingen misstänkt har gripits.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Lisa Andersson/SVT

Östberga: Mord i misstänkt gängkonflikt

15 augusti: Två män skjuts på Östberga torg i Stockholm. En av männen blir skjuten i huvud och bröst och avlider. Den andra ska enligt uppgift blivit skjuten i benet. Tomhylsor från en AK47, automatkarbin, hittas på platsen. Mordet misstänks vara en del i en pågående gängkonflikt i södra Stockholm och kopplas till flera tidigare händelser. Flera personer har förhörts men ingen har frihetsberövats som misstänkt.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Utryckning Uppsala

Stenhagen: Man skjuten i hämndaktion

18 augusti: En man i 30-årsåldern hittas svårt skottskadad i närheten av en bil i området Stenhagen i Uppsala. Han förklaras senare död på sjukhuset. Enligt polisen kan mordet vara en hämndaktion för en skjutning i Västerås där två män skadades - bara timmar innan den här dödsskjutningen i Uppsala. En 20-årig man greps misstänkt för inblandning i mordet men misstankarna avskrevs och mannen släpptes.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Björn Lockström/SVT

Tumba: Man skjuten från bil

2 september: En man i 30-årsåldern skjutss ihjäl på öppen gata i Stockholmsförorten Tumba. Han förs till Karolinska universitetssjukhuset men avlider senare av sina skador. Enligt uppgifter ska en maskerad man ha skjutit flera skott från en bil på Passvägen i området Storvreten.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Björn Lockström/SVT

Enskededalen: Två män skjutna med flera skott

19 oktober: Klockan 22.49 får polisen de första larmsamtalen om skottlossningen i närheten av en gångtunnel intill Poppelgården i Enskededalen. Vittnen hittar två personer på marken – skjutna med flera skott i bröst och huvud. Flera personer ses lämna platsen, två av dem på cykel. De skjutna förs till sjukhus i ambulans, dagen efter bekräftar polisen att en 26-årig man avlidit.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Janne Åkesson

Norsborg: 23-årig man skjuts till döds

29 oktober: De första larmen kommer in till polisen vid 21.30 på söndagskvällen. En 23-årig man hittas skottskadad i Norsborg i södra Stockholm. Han förs till sjukhus i ambulanshelikopter, men hans liv går inte att rädda. Enligt polisen har de haft med 23-åringen att göra förut, men vill inte gå in på i vilka sammanhang.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Janne Åkesson

Sickla: 23-årig man skjuts till döds

30 oktober: En 35-årig man skjuts med flera skott utanför ett bostadshus i Sickla i Nacka. Offret är tidigare är dömd bland annat för ett misslyckat postrån i Göteborg. Han hittas svårt skadad nära en skola och populära promenadstråk. Polisen utreder om dödsskjutningen är kopplad till mordet i Norsborg en dag tidigare.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Tobias Marbenius

Tovrida: Död man hittat i en bostad

12 november: Tidigt på söndagsmorgonen larmass polisen om att en man i 40-årsåldern ligger död i en bostad i Lekerydstrakten i Jönköpings kommun. Senare kunde en man i 60-års åldern gripas och han är nu på sannolika skäl misstänkt för mordet. Det finns också misstankar mot ytterligare en man för inblandning i mordet.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Stefan Reinerdahl

Upplands Väsby: Skjuten till döds i ett förråd

14 november: På natten mot tisdagen larmas polis och ambulans till Hasselgatan i Upplands Väsby där en man uppges vara allvarligt skadad. När de kommer till platsen hittar de en död man i ett förråd. Enligt uppgifter har han skjutits med flera skott. Senare samma dag fick polisen ett nytt larm om att en person hittats död i Upplands Väsby, den här gången i en fastighet. Det är ännu inte klarlagt om de båda morden är kopplade till varandra. En 39-åring har på sannolika skäl häktats misstänkt för mordet på Hasselgatan.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Johan Nilsson

Upplands Väsby: Hittas skjuten i en villa

14 november: En man hittas skjuten till döds i en villa i Upplands Väsby, bara timmar efter att en annan man hittats ihjälskjuten vid en förrådsbyggnad i närheten. Den 17 november anhölls en 39-årig man misstänkt för det första mordet. Dagen efter häktades mannen på sannolika skäl misstänkt även för mordet i villan.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Mikael Johansson/SVT

Bollnäs: Polisen misstänker olycka

19 november: En man i 50-årsåldern hittas allvarligt skadad på Norra Kilaforsvägen i Bollnäs. Dagen efter, på måndagen, meddelade polisen att mannen dött av sina skador. Enligt polisen trodde man först att det handlade om ett mord, men man misstänker nu att det troligen var en olycka. Polisen avvaktar besked från obduktionen.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: TT

Mariehäll: Gängledare skjuten i bil

20 november: En 28-årig man – utpekad som gängledare för Bredängsnätverket i södra Stockholm – skjuts till döds i Mariehäll, Bromma. Ett vittne berättar hur en person hängde ut genom rutan på en bil med en pistol och började skjuta mot bilen framför. Spekulationer gör gällande att det kan röra sig om en hämndaktion för bland annat ett mord som begicks i augusti. Minst tre personer är gripna för inblandning i mordet.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Pontus Altin

Rinkeby: Man skjuts till döds i garage

31 december: En man i 20-årsåldern skjuts i ett garage i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Räddningspersonal försöker hjälpa mannen men hans liv går inte att rädda. Enligt källor till SVT hade mannen kopplingar till den så kallade "Dödspatrullen". Han var tidigare dömd för bland annat grovt rån mot en guldbutik i Kista 2015.

Status: Pågående utredning

Läs merHasse Burström

Linnea Heppling

Publicerad: 21 december 2017