”Där har vi mycket att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ungdomar som idrottar blir allt färre.

En stor anledning, enligt utredaren Johan R Norberg: Föreningarna är för dåliga på att hantera ungdomar som inte vill elitsatsa.

Och RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber håller med.

”Där har vi mycket att göra”, säger hon.

SVT:s granskning visar att antalet barn och ungdomar som idrottar i föreningar blir allt färre. Och det största tappet sker i de tidiga tonåren.

En anledning till det är att föreningarna är för dåliga på att hålla kvar de ungdomar som inte vill elitsatsa. Det säger i alla fall Johan R Norberg, som är utredare vid centrum för idrottsforskning.

– Det finns forskning som visar att idrottsföreningarna generellt sätt är bra på att hantera ungdomar med stark idrottslig identitet, som satsar hårt och tränar hårt. Men man är inte lika bra på att ta hand om de som har lägre ambitionsnivårer. Vad som händer är att när de kommer upp i tonåren, när verksamheten blir mer intensiv och avancerad, då känner de att de inte lever upp till föreningarnas förvätningar och så vidare – då tenderar de att sluta, sade han i en debatt i Aktuellt i kväll.

”Verksamheten blir för kravfylld”

Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet, håller med.

– En del faktorer är sådana som vi inte råder över, som har med samhällsförändringar att göra. Men sen är det ibland så att verksamheten blir för kravfylld och för styrd mot tävling. En del vill tävla och det är en jätteviktig del av idrotten. Men en del vill inte göra det, och där har vi mycket att göra, säger hon.

Se hela debatten i klippet här ovanför, där det bland annat diskuteras huruvida RF tar tillvara på de pengar som de tilldelas på rätt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.