”Det försvinner för många gymnaster”

Uppdaterad
Publicerad

De idrotter där landslagen är eniga om att elitsatsningar bland barn under 13 år är ”ganska bra eller mycket bra” är framförallt tennis och gymnastik.

13 av 16 i dam- och herrtennislandslagen har svarat och av dem tycker tio att det ”ganska bra eller mycket bra”. Två tycker det är ”ganska dåligt” eller ”mycket dåligt”. En har ingen åsikt.

Inom gymnastiken är de ännu mer positiva till tidiga elitsatsningar. 17 av 28 landslagsgymnaster har svarat och av dem tycker 16 stycken att det ”ganska bra” eller ”mycket bra”. Ingen har svarat att de tycker det är ”ganska dåligt” eller ”mycket dåligt”. En har ingen åsikt.

Sportgranskning

– Det är är väldigt många som håller på med gymnastik på en lägre breddnivå ändå försvinner det för många gymnaster. Jag vet att gymnastikförbundet tittar på de höjda kraven inom gymnastiken och de gör det för att få fler som håller på med gymnastik längre upp i åldrarna, säger trupplandslagsgymnasten Jacob Melin.

Han fortsätter:

– Elitidrott är också väldigt förknippat med skador, det tycker jag är en väldigt tråkig del och ger en negativ stämpel. Det är många som säger när de hör att man håller på med gymnastik på elitnivå ”Kan du gå eller eller hur är det egentligen?”. Det är tråkigt att det är så men vi måste såklart också bli bättre med högre utbildade tränare som kan läsa av adepterna och även ge en bra balans i träningen.

Innebandy och friidrott är emot tidig elitsatsning

Två idrotter där landslagen är eniga om motsatsen, alltså att tidiga elitsatsningar bland barn under 13 år är ”ganska dåligt” eller ”mycket dåligt”, är innebandy och friidrott.

19 av 30 i friidrottslandslaget har svarat och av dem tycker 14 stycken att det ”ganska dåligt” eller ”mycket dåligt”. Fem stycken tycker det är ”ganska bra” eller ”mycket bra”. Ingen har ingen åsikt.

38 av 50  i dam- och herrlandslagen i innebandy har svarat och av dem tycker 24 stycken att det ”ganska dåligt” eller ”mycket dåligt”. Tio stycken tycker det är ”ganska bra” eller ”mycket bra”. Fyra stycken har ingen åsikt.

Inom vår i särklass största sport fotboll tycker en majoritet av de som svarat att tidiga elitsatsningar är ”ganska bra” eller ”mycket bra”. Det är dock svårt att dra några slutsatser där på grund av att svarsfrekvensen varit för låg.

Diskutera i sociala medier med #barnelit.

Undersökningen

I våras visade SVT flera inslag om hur varannan svensk talang missas på grund av tidig elitsatsning och om unga som siktar på OS medalj redan innan de är tonåringar. Vi följde upp och skickade en undersökning, angående tidig elitsatsning, till totalt 343 personer. Olika personer i landslagen i fotboll, ridsport, innebandy, tennis, ishockey, simning, basket, handboll, gymnastik och friidrott fick ta del och svara i undersökningen. I enkäten har vi använt Riksidrottsförbundets definition av begreppet ”elitsatsning”. Läs hela undersökningen här. Research: Jonas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet