Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Granskningen av Svenska Fotbollförbundet – på 60 sekunder. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Fotbollsskandalen: Förundersökning inledd mot tidigare chefen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett extrainsatt möte i fredags tog Svenska Fotbollförbundets förbundsstyrelse beslutet att polisanmäla en tidigare chef. Nu har polisen inlett en förundersökning gällande trolöshet mot huvudman.

Chefen vid SvFF lämnade sin post i somras efter att det uppdagats internt att personen betalat ut bidrag på över en halv miljon kronor till sin egen förening. 

Men det var först efter SVT:s avslöjanden de senaste veckorna som förbundsstyrelsen valde att polisanmäla det inträffade. 

Nu bekräftar polisen att en förundersökning mot den före detta chefen är inledd. Rubriceringen är trolöshet mot huvudman. 

Ärendet utreds av Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Intern kritik

Dokument från SvFF som SVT har tagit del av visar hur namnet på föreningen bytts vid flera tillfällen och att det därefter förts över mer pengar.

Bidragen som gick till chefens egen förening kom från projektet “Alla är olika – Olika är bra”, vars syfte är att stötta jämlikhet inom fotbollen.

Ledningen informerades om det misstänkta fusket i mitten av mars, men valde då att inte polisanmäla det inträffade. Detta har enligt flera källor till SVT skapat stark intern kritik och flera medarbetare har ifrågasatt varför ledningen inte ville polisanmäla.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Mars 2021: Efter tips till Svenska Fotbollförbundet uppdagas att allting inte hade gått rätt till runt en person i hög ställning på SvFF. Personen har bland annat beviljat stöd på runt 400 000 kronor till egna föreningar. Pengarna kom från projektet “Alla är olika – olika är bra”. Men uppgifterna hålls inom en snäv krets på förbundet.  

Sommaren 2021: På förbundets intranät meddelas att den aktuella personen lämnar SvFF. Personen önskas lycka till och tackas för sitt engagemang av kommunikationschefen. Ingenting om det som uppdagats nämns, varken internt eller externt.  

7 september: SVT avslöjar att en person i ledande ställning fått lämna sitt uppdrag efter att oegentligheter upptäckts kopplat till projektet “Alla är olika – olika är bra”. SvFF beskriver det som ”en jävsituation” och ”omdömeslöst agerande” av en enskild medarbetare och uppger att de inte polisanmält händelsen.  

8 september: Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand säger att det är “olyckligt när en medarbetare hamnar i en jävsituation och inte är transparent med den” och menar att SvFF-ledningen hanterat frågan korrekt.  

13 september: Allmänna arvsfonden, som har betalat ut runt nio miljoner kronor till ”Alla är olika – olika är bra”, inleder en granskning av projektet efter SVT:s publiceringar. Även SvFF:s förbundsstyrelse beslutar om en oberoende extern granskning av ärendet. 

23 september: Matvarujätten Ica har sponsrat projektet “Alla är olika – olika är bra” med över 13 miljoner kronor sedan 2016. Efter SVT:s avslöjanden så stoppar företaget utbetalningarna till projektet till dess att den oberoende utredningen har presenterats. 

24 september: Förbundsstyrelsen beslutar vid ett extrainsatt att man ska polisanmäla den tidigare chefen. Samtidigt meddelar ordförande Karl-Erik Nilsson att Håkan Sjöstrand har styrelsens ”helhjärtade stöd och fulla förtroende”. 

28 september: Polisen inleder en förundersökning mot den före detta chefen gällande trolöshet mot huvudman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet