Rusadas chef Jurij Ganus vid en kongress 2019. Foto: Maxim Shemetov / BILDBYRÅN

Rysk antidopning tar sin avstängning till skiljedomstolen Cas

Uppdaterad
Publicerad

Ryska antidopningsmyndigheten kommer att ta sin avstängning till den internationella skiljedomstolen Cas. Det meddelar Wada.

Ett fungerande antidopningssystem är grunden för att kunna delta i internationella mästerskap, där OS i Paris nästa år är höjdpunkten.

Det internationella antidopningsorganet Wada har haft sin ryska motsvarighet Rusada avstängt sedan 2020.

OS i Paris 2024

I september 2022, ett halvår efter den storskaliga invasionen av Ukraina, dömde Wada ut det ryska antidopningssystemet efter en inspektion.

”Effekten av nya sanktioner begränsade”

Förra månaden aviserade Wada ytterligare skärpningar i hållningen mot Rusada.

Nu svarar Ryssland med att ta ärendet till Cas.

”I dag har Wada fått ett formellt meddelande från Rusada om att de bestrider Wadas anklagelse om bristande efterlevnad, de föreslagna konsekvenserna och villkoren för återinförande,” skriver Montreal-baserade Wada i ett uttalande.

Avgörs av domstol i Lausanne

Med anledning av detta kommer nu Wada att skicka ärendet till Cas-domstolen i Lausanne, Schweiz. I staden har också IOK sitt högkvarter.

IOK öppnar för att låta ryska deltagare ställa upp som neutrala i individuella grenar i Paris-OS nästa år även om inget beslut är fattat. Det beslutet kan dröja till nästa år. Paralympics har redan gett grönt ljus. Då måste de aktiva kunna visa att de deltagit i ett godkänt antidopningstestningsprogram under minst ett halvår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet