Foto: TT

Viruset skapar oro inför olympiska spelen

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har OS värdstad, Rio De Janeiro, varit relativt skonad från zikaviruset. Men oron växer inför sommarens spel, då omkring en halv miljon människor väntas inta staden. En intensiv kamp pågår för att stävja viruset, och förhindra panik.

På gatorna i en liten stad i delstaten Maranhão kör flera bilar omkring, lastade med litervis insektsdödande medel. Affärer och bostäder – allt är i riskzonen för att bli platser där myggor förökar sig, myggor som sprider ett virus vars effekter oroar hela landet.

Zikavirusets symptom liknar de man får vid denguefeber men utvecklas bara i 20 procent av fallen och brukar inte vara särskilt svåra. Men för bara några månader sedan upptäcktes ett samband till en allvarlig form av fosterskada, mikrocefali, som gör att spädbarn föds med för små hjärnor – och kan bli synskadade, förlamade och förståndshandikappade.

Och sedan rapporter kommit om ett kraftigt ökande antal fall av fosterskadan har oron ökat i både Brasilien och andra länder.

Karnevalen bara dagar bort

Den blivande OS-staden Rio De Janeiro, som i sommar kommer att invaderas av turister, är i nuläget inte hårt drabbad av viruset. Enligt brasilianska myndigheter har hittills 99 fall konstaterats, och 166 i hela delstaten – att jämföra med Pernambuco där 1.306 fall konstaterats. Men den stora karnevalen är bara dagar bort, under en säsong då myggorna frodas. Med det befarar man att siffrorna kan stiga.

Nu pågår ett intensivt arbete för att förhindra virusets spridning till och i Rio De Janeiro, och för att se till att panik inte utbryter inför sommarens OS.

Enligt BBC Brasil kommer förberedelserna att intensifieras i april, fyra månader innan spelen börjar, för att eliminera platser som kan vara attraktiva för myggorna för att föröka sig på.

Läkare avråder från resa

Samtidigt jobbar just nu 3.000 personer för att hindra spridningen av myggorna, och viruset, genom att bland annat spraya insektsmedel på platser där myggorna trivs – vilket i det här fallet ofta handlar om vattendrag i närheten av bostadsområden.

Flera länder har gått ut och varnat gravida kvinnor att resa till de drabbade områdena. Jessé Reis Alves, infektionsläkare vid Emílio Ribas-sjukhuset i São Paulo, stämmer in i varningen.

– Kvinnor som är gravida och bor på platser som inte är riskzonen, om zikavirusets spridning fortfarande är stor vid spelens tidpunkt, skulle jag råda att överväga att inte resa hit.

Den brasilianska folkhälsomyndigheten uppger för BBC Brasil att en faktor som minskar risken för att viruset ska spridas under de olympiska spelen är det faktum att de pågår under vintersäsongen i landet, då myggorna inte är lika aktiva.

– Den period då OS hålls är inte optimal för spridningen av sjukdomar som myggan Aedes aegypti bär på, som zikaviruset, denguefeber och chikungunya. 2015 hade augusti den lägsta förekomsten av denguefall i landet, säger en talesperson för myndigheten.

”Viruset kan inte överföras på våra breddgrader”

Enligt svenska folkhälsomyndigheten finns ingen anledning för svenska resenärer att iaktta särskilda försiktighetsåtgärder om man planerar att åka till något av de drabbade länderna – förutom att skydda sig mot myggbett.

”Även om sjukdomen smittar många personer i de drabbade länderna har hittills ingen omfattande spridning till resenärer rapporterats, så risken för dessa är liten enligt de data som hittills finns tillgängliga. Sjukdomen kan endast spridas av myggarter som inte förekommer i Sverige och viruset kan alltså inte överföras på våra breddgrader”, skriver myndigheten i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Zikaviruset

Mer i ämnet