Olof Johansson håller Elin Cederroos som favorit i helgens stora titelmatch i New York. Foto: Bildbyrån/TT

Boxningsoraklet om Elin Cederroos titelfajt: ”Det är unikt”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Cederroos, 37, har chansen att vinna alla fyra världsmästarbälten.

Helgens match i New York är den största en svensk damboxare någonsin har varit inblandad i, anser boxningsoraklet Olof Johansson.

– Om hon vinner är det en unik bedrift, säger han till SVT Sport.

Natten mot söndag, svensk tid, boxas Elin Cederroos och amerikanskan Franchón Crews-Dezurn om alla fyra världsmästarbälten i supermellanvikt (76,2 kilo).

Aldrig tidigare har en svensk boxare vunnit samtliga fyra VM-bälten, med brasklappen att det förr i tiden, till exempel när Ingemar Johansson vann VM-titeln i tungvikt, bara fanns ett bälte. Bara två (Mikaela Laurén och Klara Svensson) har tidigare haft chansen.

Olof Johansson har följt boxningen i över 60 år och sett det mesta. Han rankar Cederroos match som den största någonsin för en svensk damboxare.

– Utan tvekan är det så. Vinnaren i den här matchen är den rättmätiga världsmästaren, förklarar han.

– Patricia Berghult, Mikaela Laurén och Frida Wallberg har till exempel vunnit WBC-bältet som anses vara snäppet finare än de andra, men nu står alla bälten på spel.

”En av de största triumferna”

Cederroos, ursprungligen från Harmånger i Hälsingland men numera bosatt i Västerås, är relativt okänd för den svenska sportpubliken trots att hon är obesegrad (8-0, 4 KO) och dubbel världsmästare (WBA och IBF).

– Men det här kan nog bli något av ett genombrott. Hon borde bli uppmärksammad på ett helt annat sätt förutsett att hon vinner. Då borde hon vara en kandidat till årets bästa idrottskvinna. Det här kan bli en ögonöppnare för många, men först ska jobbet göras också, säger Olof Johansson.

Hur rankar du en eventuell seger i den svenska boxningshistorien?

– På tjejsidan tar hon första plats, inget snack om den saken. Det vore en av de största triumferna i svensk boxning. Sedan är det svårt att jämfört med herrboxningen, det är två skilda världar.

”Ett fysiskt monster”

Johansson beskriver Cederroos, som är före detta damallsvensk fotbollsspelare, som ”en träningsmaskin”.

– Få personer är lika vältränade. Hon har kanske ingen förödande punch, men hon är något av ett fysiskt monster. Det är 76 kilo muskler. Hon är en bra boxare och sätter ihop bitarna bra, men den stora styrkan är fysiken. Hon är en slags kvinnlig motsvarighet till Klitschko-bröderna.

Hur bedömer du hennes chanser att vinna?

– Elin har en attans god chans att ta hem det här. Få tjejer kan mäta sig med henne när hon är påkopplad. Crews-Dezurn är fruktansvärt tuff, en riktig actionböna som kommer att veva utav helsike. Men jag håller Elin som favorit och tror att hon vinner på poäng.

ARKIV: Cederoos inför superfajten: ”Då kommer hon få smaka” (23 augusti 2021)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.