Foto: Bildbyrån

Ekdal: ”Blir svårt kommunicera med lagkamraterna”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll kan Sverige säkra en plats i EM-slutspelet nästa år.

Men då krävs seger på bortaplan mot Rumänien.

– De kommer att komma i i 120 kilometer i timmen och vilja avgöra direkt. Men vi har spelat sådana här matcher förut och vet vad det betyder, säger Albin Ekdal till SVT Sport.

Inför EM-kvalets näst sista match ligger Sverige tvåa – en poäng före grupptrean Rumänien. Det betyder att Sverige, vid seger mot just Rumänien i kväll, säkrar en plats i nästa års EM-slutspel. Blir det oavgjort räcker det med seger mot Färöarna i den sista matchen för att gå till EM.

– Vi kommer hit för att vinna matchen, vi går inte in för att spela oavgjort. Sedan får vi se hur matchen artar sig, står det 0-0 i 80:e minuten kanske vi inte tokgår för ett mål och riskerar att få ett bakåt, säger Albin Ekdal till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

”Kommer bli otroligt tryck”

Den svenska mittfältaren tror på 50 000 vrålande hemmafans på läktaren och medger att det blir svårt att kommunicera med lagkamraterna.

– Det kommer att bli ett otroligt tryck. Det kommer inte gå att kommunicera om vi inte står precis bredvid varandra så man får förlita sig på instinkt och använda mycket kroppspråk. Sedan behöver man inte alltid kommunicera med ord, alla vet vad de ska göra så förhoppningsvis blir det här inget problem för oss.

Ekdal tror att den svenska rutinen är till stor nytta inför kvällens rysare.

Rutinen viktig

– Jag tror att det betyder mycket. Jag minns när jag var ny i landslaget och spelade sådana här matcher, det är lite extra nervöst och spänt och jag hanterade det nog inte på samma sätt som jag gör i dag. Så jag tror att det betyder mycket.

Hur tror du att matchbilden kommer att se ut?

– Det är viktigt att vara med från första sekund, jag tror att de kommer pressa stenhårt och komma i 120 kilometer i timmen. Men vi ska försöka vinna matchen och vi har spelat sådana här matcher förut och vet vad det betyder. Så vi är taggade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet