Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Gerhardsson inför kvartsfinalen mot Belgien i fotbolls-EM Foto: Bildbyrån/TT

Gerhardssons knep mot Belgien: ”Det här kan vi ha användning för”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är fåordig kring trion Hanna Glas, Emma Kullberg och Jonna Andersson.

Orsaken? Han vill inte ge Belgien några fördelar – eftersom att han själv snappat upp detaljer om Belgien i media som kan få betydelse, säger han.

– Det var framförallt en sak som kändes ”okej, det här kan vi ha användning för”, säger han.

När Gerhardsson får frågan om Jonna Andersson, som tränat med covidsmittade Hanna Glas och Emma Kullberg, testat negativt – eller positivt – blir det ingen respons om spelarens eventuella sjukdomstillstånd. 

– Det kommer jag inte svara på. Jag vill inte ge Belgien en enda fördel. Jag har fått reda på saker från belgisk media som kan ha betydelse, säger han.

Damlandslaget i fotboll

Det finns något specifikt som han har fäst sig extra vid.

– Vi gör, precis som alla lag, så läser vi tidningar och har folk som scoutar motståndare. Vi har fått information och det är framförallt en sak som är intressant, som kändes, ”okej det här kan vi ha användning för”, säger förbundskaptenen utan att gå in på vad exakt det rör sig om.

Ser man till nyheterna som cirkulerar kring det belgiska laget finns det några kandidater.

Till exempel rapporterade Le Soir att försvararen Jody Vangheluwe och anfallaren Davinia Vanmechelen, klubbkamrater i Club YLA, damsektionen i Club Brugge, tränat individuellt på onsdagen, men anslöt till laget till torsdagens träning. Där ska också Lausa De Neve ha dykt upp med ett hårt lindat lår, skriver Sporza. 

Där säger även anfallaren Davina Philtjens att Belgien inte ser de svenska covidfallen som någon fördel, och att svenska medier målat upp Sverige som favoriter.

– Sverige kanske tror att de ”bara” ska möta Belgien. Vi ska visa dem vad Belgien kan göra på fredag, säger hon.

Just Vanghuelwe ska ha haft problem med smärta i ett knä efter matchen mot Frankrike och missade även en annan träning efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet