Zlatan-statyn i Malmö – hur länge står den kvar? Foto: TT Nyhetsbyrån

MFF Support: Har förståelse för de som vandaliserar

Uppdaterad
Publicerad

Vandaliseringen av Zlatanstatyn i Malmö fortsätter och det är svårt att se ett slut på det hela. Om inget görs i form av ett stablit skydd så kommer den troligen vara vält eller förstörd inom kort. Det tror MFF Supports vice ordförande Kaveh Hosseinpour.

– Med tanke på vandaliseringen hittills ser jag inte hur den kommer kunna stå kvar, säger han till SVT Sport.

Hosseinpour var mycket tydlig redan den dagen nyheten kring Zlatans köp av en del av Hammby kablades ut.

– Jag tycker synd om Zlatan. Han har bränt alla broar till MFF, sa han då.

Att vandaliseringen av statyn inleddes ganska omgående och har fortsatt veckor efter Zlatan-beskedet är inget som förvånar Hosseinpour.

– MFF Support står inte bakom någon form av kriminellt beteende och vandalism är ju det, så det är ingenting vi stöttar, säger Malmö-supportern men menar samtidigt att han vill se statyn flyttad och att han har full förståelse för att statyn blir vandaliserad.

– Det har jag, det är en komplicerad fråga men det är så att placeringen av statyn är extremt problematisk. Den står på vägen till ståplatsläktaren där de mest passionerade supportrar står. Varje gång man ska till en MFF-match passerar man en staty föreställande en delägare i ett fotbollslag som ska trumfa Malmö FF.

– Jag är inte förvånad över vandaliseringen. Jag har tidigare sagt att det är en tidsfråga. Det rimliga är, för statyns skull, att den flyttas från den platsen.

Skickas till Staffanstorp

Var tycker du den ska flyttas till?

– Den kan ju packas ihop i Zlatans Porsche och flyttas till Staffanstorp, säger Hosseinpour med hänvisning till en omtalad reklamkampanj.

– Annars så  någonstans i centrala Malmö kanske, om Malmö Stad känner att den fortfarande betyder så mycket för staden. Alternativt att den skickas till en neutral plats någonstans i Sverige, säger Hosseinpour.

SVT Sports expert Daniel Nannskog föreslår att statyn ska stå på museum eller i SVFF:s lokaler, vad tycker du om det?

– Det låter inte helt oförnuftigt, som en rimlig idé.

– Men att Zlatan själv ska betala för en flytt låter inte sannolikt för det mesta handlar om pengar för Zlatan just nu. Det skulle vara en prestigeförlust för honom och det tror jag inte hans ego tillåter.

Men om den förstörs vore det väl ännu värre för Zlatan?

– Jo, det är mycket möjligt.

Zlatan – verklighetsfrånvänd

Kärnan bakom den enorma ilska hos Malmö-supporters vi ser och som inte verkar klinga av är hur Zlatan uttalade sig om Hammarby-köpet.

– Att han trots sitt inköp i Hammarby och trots att han ska göra Hammarby till ett bättre fotbollslag än Malmö FF så betonade han att Malmö-borna och supportrarna inte skulle  ha något problem med det här. Det var verklighetsfrånvänt.

Hade Zlatan sagt att han fortfarande har Malmö FF närmast sitt hjärta och bara ser Hammarby som en ekonomisk affär. Hade vi inte sett någon vandalisering då?

–  Det hade varit mindre heta känslor.  Men om statyn vandaliserats ändå, det vet jag inte.

Nu är statyns framtid osäker.  Enligt Hosseinpour krävs det antingen en rigorös säkerhetsapparat som skyddar den eller att den flyttas.  Annars kommer den förr eller senare att förstöras.

– Ja. Och det är ju orimligt att det ska behövas skyddsanordningar och poliser för en staty. Det är om något ett skäl till att statyn bör flyttas. Malmö Stad ska inte behöva lägga skattepengar på att den står där.

– Antingen lär den förstöras eller så bör den flyttas.

Du blir inte förvånad om du vaknar till en rubrik att Zlatanstatyn är vält?

– Nej, jag skulle inte bli förvånad över att se den rubriken så småningom.

KLIPP: Nannskog: ”Ta bort statyn därifrån”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.