Sverige besegrade Australien – klara för OS-final. Foto: Bildbyrån

Sverige till OS-final efter stor dramatik

Sverige är klart för OS-final.

Ett avgörande mål av Fridolina Rolfö säkrade finalplatsen när Sverige besegrade Australien med 1-0.

– Det viktigaste målet i min karriär, säger matchhjälten till Discovery+ efter matchen.

Sverige och Australien lottades i samma grupp och möttes i den andra gruppspelsmatchen. Där det blev svensk seger med 4-2.

Dagens semifinal var inledningsvis jämn där två lag försökte hitta rätt i anfallsspelet. Sverige lyckades hitta ytorna på kanten och man skapade tidigt två snabba hörnor – som inte ledde till något farligt avslut.

Tokyo 2020

Annorlunda såg det ut i den 23:e matchminuten då Fridolina Rolfö fick bollen framför fötterna strax utanför straffområdet och avlossade ett skott som tog stenhårt i ribban.

Australien, som tränas av svenske Tony Gustavsson, tog över i slutskedet och skapade en del farligheter. Närmast ett mål var Sam Kerr som hade en boll i nät som blev bortdömt då domaren blåst av innan.

Drömstart

Sverige fick sedan en riktig drömstart på den andra halvleken. Efter bara några sekunder nådde Fridolina Rolfö högst upp med foten på en ribbretur och satte dit 1-0 vid de bortre hörnet. Hennes tredje mål denna OS-turnering.

Gulklädda Australien satte hoppet till anfallaren Sam Kerr, som både hotade i djupled och slet i presspelet.

KLIPP: SVT sände direkt efter säkrade finalplatsen

I den 73:e minuten byttes 18-åriga Hanna Bennison in. Strax efter bytet fick Australien en bra målchans men Hedvig Lindahl täckte upp bra vid den första stolpen.

Australien forcerade i slutet och skapade en hel del farligheter men bollen letade sig aldrig in i mål. Med en minut kvar fick Australien rött kort efter att en spelare dragit ner en fri Lina Hurtig. Sverige höll undan och kunde på slutsignal fira ännu en OS-final.

– Jag är otroligt stolt och glad över segern. Vi krigar in i det sista. Vi är en enhet och det syns där ute på planen, säger Fridolina Rolfö till Discovery+.

OS-finalen blir Sveriges andra raka då man även tog sig dit i Rio 2016.

I final väntar Kanada som tidigare i dag slog ut USA i sin semifinal. Den matchen spelas i Tokyo på fredag klockan 04.00 svensk tid.

KLIPP: Kanada klart för OS-final – efter rysare mot USA (2 augusti)