Anders Tegnell och Mujo Tankovic. Foto: Bildbyrån

Tegnell tror på allsvenskan inför publik tidigast i juni

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer klubbarna att ha ett möte kring när allsvenskan kan inledas. Premiärdatumet är satt till den 4 april. Om publiken ska kunna närvara krävs ett betydligt senare startdatum.
– Vi hoppas att det ska gå till sommaren för då finns det goda chanser att det ska lugna ner sig, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Aftonbladet.

Enligt Tegnell är vädersituationen en avgörande faktor för hur coronaepidemin kommer att utveckla sig. Och om allsvenskan kan spelas inför publik. Nu råder ett förbud för folksamlingar på mer än 500 personer men många idrotter har gått hårdare fram och ställt in evenemang med betydligt färre deltagare än så.

I Österrike har det införts ett förbud på max fem personer att samlas och alla restauranger har stängts ner.

– Vad vi hoppas på egentligen är att det ska gå till sommaren för då finns goda chanser att det ska lugna ner sig. Blir det en varm andra halvan av april och maj, då kan det vara möjligt (i maj). Men blir det kallt och ruggigt är det kört även in i maj kan jag tänka mig, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Det betyder att juni är tidigaste startmånaden för en allsvenska med publik.

Toppen av smittspridningen i slutet av maj

I SVT:s ”Agenda” uttalade sig Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, om utvecklingen med tanke på att Sverige ligger ett par veckor efter Italien, som är epicentrum för smittspridningen i Europa.

– Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Gör man modellskattningar kommer vi nog vara uppe på en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm tar slut i mitten av april, och senare för andra regioner, säger Rocklöv.

– På den kurvan vi ligger nu kommer vi se en peak i intensivvårdsplatser i slutet av maj, då 500 till 1 000 patienter skulle behöva intensivvård, säger Rocklöv.

Stockholm har i dagsläget 90 intensivvårdsplatser men arbetar för att öka kapaciteten.

KLIPP: Veckan när Corona lamslog idrotts-Sverige

Besked senare i veckan

Med tanke på den snabba utvecklingen av virusspridningen och antalet dödsfall ter sig tanken på en allsvensk start den 4 april, med eller utan publik, allt mer avlägsen. De allsvenska klubbarna ska ha ett möte i dag och ett besked beräknas ges på torsdag eller fredag.

– Just nu gäller än så länge 4 april,  men för varje minut som går så inser alla att det börjar bli en allt mer kärvare förhoppning att vi ska kunna spela då, säger Svensk elitfotbolls (Sef) generalsekreterare Mats Enquist i Sportspegeln.

Vad ser du för alternativ?

– Det första alternativet är att skjuta fram startdatumet, för det viktigaste just nu är den här pandemin, säger Enquist. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.