Kosovare Asllani jagar Becky Sauerbrunn under VM-matchen mellan Sverige och USA 2019, som USA vann med 2-0. Foto: TT

USA:s kapten: ”Tändes en låga”

Uppdaterad
Publicerad

Redan klockan 10.30 svensk tid på onsdagen börjar fotbollsdamerna sitt äventyr för att försvara skrällsilvret från Rio de Janeiro 2016. Man gör det mot ett revanschsuget, regerande världsmästaren USA, som man i Brasilien slog ut i kvartsfinalen efter straffar.

– För mig tändes en låga, säger USA:s kapten Becky Sauerbrunn.

Fotbollen tjuvstartar spelen i Tokyo, som invigs på fredag. Det var en stor besvikelse när USA blev utslaget redan i kvartsfinalen i Rio. Laget har vunnit fyra av de sex OS-turneringarna sedan introduktionen i Atlanta 1996.

– Det var ett av de värsta resultat ett amerikanskt landslag råkat ut för i en stor turnering. Jag kommer ihåg hur besvikna alla var. För mig tändes en låga, säger kaptenen Becky Sauerbrunn till Reuters och även om det gått lång tid kommer historiens vingslag att kännas.

Tokyo 2020

– Det var mot Sverige och det känns skönt att vi får möta dem i OS igen, fortsätter Sauerbrunn.

Spelade 1-1 på Friends i april

Lagen spelade 1-1 på Friends Arena i april, den enda matchen av tolv i år som USA inte har vunnit. Laget har varit samlat en lång tid och är kanske det mest samspelade i turneringen.

Sverige har bara spelat sex landskamper detta coronaår, också obesegrat, och vet att mötet med USA är det tuffaste man kan ställas inför.

– Vi vet att vi måste vara väldigt förberedda. Vi måste upp på högsta möjliga nivå, säger den svenska kaptenen Caroline Seger.

– Det kommer att bli väldigt intensivt. Jag vet att USA är som bäst när det gäller som mest så det kommer att bli en väldigt tuff match, fortsätter Seger.

Det är en match som sticker ut i premiäromgången.

– Efter den senaste matchen i OS har Sverige målats upp som den stora rivalen, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

Övriga lag i gruppen är Australien och Nya Zeeland.

Tidsprogrammet i Tokyo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet