The Torch Doha (till vänster) var ett av hotellen på VM-arrangörernas hotell-lista som inte ville ta emot homosexuella gäster. Hassan Al Thawadi (höger) är generalsekreterare för VM-arrangörerna. Foto: SVT/TT

VM-arrangörerna vägrade svara efter hotellavslöjande

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Sport, tillsammans med NRK och DR, avslöjade att några VM-hotell inte tog emot homosexuella gäster sade de att de tog det på största allvar.

Men efter avslöjandet har de inte svarat på en enda fråga.

 ARKIV: Så lät det när SVT:s reporter ringde till VM-hotellen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Vi kommer att hantera alla överträdelser av denna kod och varje fall av diskriminering på största allvar”

Det svarade VM-arrangörerna då NRK, SVT och DR i maj avslöjade att några VM-hotell sade nej till att ta emot homosexuella par.

Ouppfyllda löften

Det var något som stod i stark kontrast till de löften som kommit från Fifa, om att alla ska vara välkomna under VM.

Därefter har SVT vid flera tillfällen kontaktat VM:s arrangörskommitté, för att undersöka hur de hanterat frågan. Men trots att arrangörskommitténs mediaavdelning vid upprepade tillfällen lovat att de ska svara ”inom ett par dagar” har de aldrig gett något ytterligare uttalande.

Ett hotell sa sig vara oinformerat

En av frågorna vi velat undersöka är det faktum att ett av de hotell som inte ville ta emot homosexuella gäster, Wyndham Grand Regency, uppgett för oss att de inte blivit upplysta om att de förväntas ta emot homosexuella gäster, trots att VM-arrangörerna i deras hållbarhetsprotokoll slagit fast att alla deras samarbetspartner ska leva upp till ett antal kriterier – däribland att alla ska vara välkomna till VM.

Förutom den frågan (Är det korrekt att Wyndham inte har fått officiell information om att de måste acceptera homosexuella gäster?) har vi ställt följande frågor:

  • I ett tidigare svar till oss har ni sagt att alla hotell måste förhålla sig till de regler som ni har i ert hållbarhetsprotokoll. På vilket sätt har ni informerat hotellen om det, och vad har ni gjort för att följa upp att de uppfylls?
  • Vad har ni gjort efter att ni fått reda på att flera av era hotell inte tar emot HBTQ-personer?
  • Har ni gjort något för att säkerställa att hotellen lever upp till mänskliga rättigheter och de kriterier ni fastslagit i ert hållbarhetsprotokoll?
  • Vad för bakgrundskontroller gjorde ni innan ni listade de aktuella hotellen som VM-hotell?

Fått flera påminnelser

Frågorna skickades till VM-arrangörerna för första gången den 12 maj. Därefter har SVT, NRK och DR skickat påminnelser till VM-arangörerna fem gånger. Först två gånger i maj, sedan tre gånger i juni.

Varje gång har de sagt att de jobbar på ett svar, och att det ska komma ”inom några dagar”.

Fifa har svarat

Fifa har fått liknande frågor. I ett svar, daterat den 3 juni, skrev de då bland annat:

”Alla hotell som tar emot gäster under fotbolls-VM måste agera på ett icke diskriminerande sätt, vilket är något som Fifa och dess qatariska samarbetspartners har förtydligat de senaste veckorna. Samtidigt som extra påtryckningar har gjorts där hotellanställda enligt er rapportering sa att gay-par inte var välkomna, så har även alla andra hotell påmints om deras förpliktelser”.

Kvar på VM-lista

I svaret påpekade Fifa även att de hotell som inte lever upp till kriterierna kommer få sina kontrakt uppsagda. De tre hotell som sade till oss att homosexuella gäster inte var välkomna finns dock fortfarande kvar på listan över officiella VM-hotell.

Under söndagen reste det norska fotbollförbundets ordförande Lise Klaveness tillsammans med en delegation från det europeiska fotbollsförbundet, Uefa. Delegationen (där Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är med via digital länk), ska bland annat ha möte med VM-arrangören och qatariska myndigheter.

”Måste pressa på”

De ska bland annat ta upp homosexuellas rättigheter.

– Men där vet vi att det är så gott som omöjligt att nå ett genombrott. Likväl måste vi pressa på och ta upp frågorna. Qatar och VM-kommittén har garanterat säkerheten för HBTQ-personer under mästerskapet, därför måste målet för oss att förstå på vilket sätt det är garanterat, säger Klaveness, och utvecklar:

– På vilket sätt jobbar de mot detta gentemot exempelvis poliser och hotellen har vi inte fått specificerat ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.