Valter Chrintz kramas om av Lucas Pellas efter kvartsfinalen Foto: Bildbyrån

Magnus Grahn: ”Jag är väldigt förväntansfull”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nya, unga handbollslandslag har överraskat stort under VM i Egypten. Även SVT:s expert Magnus Grahn är förvånad över framgångarna och laget som nu nått hela vägen till semifinal.

– Det är pirrigt faktiskt men jag är väldigt förväntansfull. Det finns egentligen ingen press på Sverige som ska spela mot ett mer rutinerat bra Frankrike, säger Grahn.

Sverige tog sig till semifinal genom att övertyga mot Qatar i kvartsfinalen. Bra målvaktsspel blev avgörande i den matchen och Grahn hoppas att Sverige fortsätter på samma vis.

– Jag vill se precis det som vi fick se mot Qatar där Palicka dominerade, det skapar också enorma möjligheter för kontringar. Där är det här unga laget mycket duktiga, vi ligger högst i statistiken när det gäller kontringar, säger Grahn. 

Hur mycket skulle du säga att Palickas energi spel och energi smittar av sig på resten av laget?

– Hans idioträddningar som han gör i början skapar ju en trygghet i mittförsvaret som gör att man kan våga ta ut svängarna ännu mer i försvaret och det såg vi ju verkligen prov på i kvartsfinalen, säger Grahn.

Succé för Glenn Solberg

Sveriges nya förbundskapten Glenn Solberg fick en tuff start på det nya jobbet. I 300 dagar basade han över ett landslag som han inte hade möjlighet att samla på grund av pandemin. Att Sverige trots det nu presterar så här bra imponerar verkligen på SVT:s expert.

– Ja, det är helt fantastiskt, det var det nog ingen som trodde innan. Trots struliga förberedelser och har han ändå fått ihop en homogen grupp som tror på något tillsammans och det är det vi ser frukten av. Han förespråkade ju en snabb handboll och det har vi fått se, hoppas vi får se det ikväll igen, säger Grahn. 

Har Sverige en ny gyllene generation på gång?

– Ja det tycker jag och det står jag för. Med de här spelartyperna som kommit fram så tycker jag absolut att det finns en ljus framtid för svensk handboll.

Vad ska Sverige hålla extra koll på när det gäller det franska laget?

– De har också lite nya spelare men Dika Mem på höger 9 är en riktigt stor spelare som spelar i Barcelona till vardags, honom får Sverige se upp med för han är riktigt vass, säger Magnus Grahn.

Avkast 17.30 – följ semifinalen i SVT:s direktrapportering.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.