Trots kritiken – förbundstopparna gick inte på damernas upptaktsträff

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsspelarna strejkar och har kritiserat det svenska ishockeyförbundet för bristande intresse och uppmärksamhet.
Så när SDHL i dag hade upptaktsträff trodde nog många att förbundstopparna skulle visa upp sig.
Men så blev det inte.
– Det hade ju helt klart varit bra om de visat sitt ansikte här i dag, säger Linköpings landslagsveteran Pernilla Winberg till SVT Sport.

När svensk damishockeys högsta serie i dag hade upptaktsträff för att snacka upp säsongen fanns det gott om spelare och ledare på plats. Även förbundskapten Ylva Martinsen fanns där, och en hel del representanter från media.

Men några som inte var på plats var ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, generalsekreterare Tommy Boustedt och landslags- och tävlingschefen Olof Östblom.

”Hur mycket bryr de sig?”

Detta trots att just den bristande respekten och uppmärksamheten från förbundet är en av huvudanledningarna till att landslaget har gått i strejk.

– Förbundets högsta ledning är aldrig på våra turneringar. Hur mycket bryr de sig, frågade sig exempelvis Erika Grahm för ett par veckor sedan.

Grahm inte förvånad

Men trots att förbundet lovat bättring, och just nu förhandlar med spelarfacket Sico om ett nytt landslagsavtal, syntes alltså inte någon av svensk ishockeys absoluta höjdare på dagens upptaktsträff i centrala Stockholm. Något som väckte en viss uppmärksamhet från spelarna på plats.

– Det hade ju helt klart varit bra om de visat sitt ansikte här i dag, säger Linköpings landslagsveteran Pernilla Winberg till SVT Sport.

Brynässtjärnan Erika Grahm, lagkapten i Damkronorna och en av de som varit hårdast i sin kritik mot förbundsledningen, var inte förvånad över förbundstopparnas frånvaro.

– Jag har inte sett dem här förut, så jag hade inte förväntat mig att se dem här i dag heller, säger hon.

Hade det inte varit ett bra tillfälle för dem att visa att de ändrat sig och bryr sig om er?

– Det får väl stå för dem. Men vi är här i dag och det är otroligt mycket folk här och det är många som bryr sig om svensk damhockey och det ser vi här i dag.

”Jag som ordförande brukar inte delta”

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson anser inte att det var konstigt att han inte var på plats.

– Just upptaktsträffarna är ju tillfälle för ligorna att lyfta fram sin verksamhet, och jag som ordförande brukar inte delta på de träffarna, och på exempelvis dagens träff var jag inte inbjuden. Fullt naturligt, säger han till SVT Sport.

– Men den här frågan om respekt om hur vi behandlar damspelare och herrspelare är förstås något som jag tar på fullt allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer