• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Efter OS-skandalen – 17-årsgräns föreslås för skridskoseniorer

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skridskoförbundet (ISU) ska i sommar rösta om en höjning av åldersgränsen för att få tävla som senior.

Nu avslöjar ISU att förslaget är en 17-årsgräns, en höjning med två år, uppger AFP.

ISU säger till nyhetsbyrån AFP att man normalt inte berättar om förslagen till kongressen men att ”den rådande situationen i OS kräver det”.

Åldersgränsen i konståkning har blivit omdiskuterad sedan den 15-åriga supertalangen Kamila Valieva testat positivt för en förbjuden hjärtmedicin men sedan tilläts tävla vidare i OS på grund av sin ringa ålder.

OS i Peking 2022

Kritiker menade att om man tävlar som senior ska man också behandlas som en vuxen utifrån antidopningsregelverket.

ISU:s förslag om höjd åldersgräns kom dock främst till för att skydda unga konståkare från att tvingas sluta redan innan de blivit vuxna, på grund av svåra skador och ätstörningar till följd av alltför hård belastning på kroppen i unga år.

Svenska förbundet stödjer förslaget

De ryska guld- och silvermedaljörerna i OS, Anna Sjtjerbakova och Alexandra Trusova, är blott 17 år och har varit världsstjärnor sedan tidiga tonåren. Bronsmedaljören Kaori Sakamoto, Japan, är 21 år.

Svenska konståkningsförbundet stödjer förslaget om höjd åldersgräns, har förbundschefen Linda Neffler berättat för TT, men har inte bestämt hur de ska rösta på kongressen i juni.

– Vi har inte tagit ställning till detta ännu då vi inte sett de slutgiltiga propositionerna, sade Neffler

KLIPP: IOK-ordförande attackerar Valievas tränare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet