Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s expert Mathias Fredriksson om OS-uttagningen av Charlotte Kalla. Foto: SVT/Bildbyrån

Mathias Fredriksson: ”Rätt beslut – men jag tror inte att hon platsar i stafetten”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla är i första hand uttagen i stafettlaget över 4x5 km men där tror SVT Sports expert inte att hon platsar. Och sett till resultatet i Tour de Ski gör han följande sammanfattning.

– Hade det varit en åkare som inte hetat Charlotte Kalla i samma läge hade hon inte blivit uttagen, säger Mathias Fredriksson.

Var det rätt att ta med Kalla?

– Både och skulle jag säga. Man kan motivera att inte ta med Kalla och att ta med henne. Går man krasst på SOK:s uttagningskrav om topp 8 så har hon inte presterat det och jag förstår att man hade lämnat henne hemma och jag förstår att man tar ut henne för att fylla alla distansloppen, vilket man inte hade gjort utan henne, säger Fredriksson.

– Jag tycker väl kanske att man ska starta med fyra svenska damer i alla lopp man får. Till slut tycker jag nog att det var rätt beslut att ta ut henne i truppen.

Fredriksson tror inte att Kalla, 16:e i Tour de Ski, slår sig in i stafettlaget. Hon har åkt i stafetten i tre raka OS.

– Jag tror inte att Kalla platsar i ett svenskt stafettlag. Jag ser sex åkare i truppen som är bättre i stafetten för tillfället, säger han.

”Inte upp till mig”

På en digital presskonferens vill Kalla inte svara på Fredrikssons utspel om att Kalla inte platsar i stafettlaget.

– Det är inte upp till mig att ta ut något stafettlag, säger hon.

”Kommit med på gamla meriter”

Kommer hon med på resultaten i Tour de Ski eller är det gamla meriter?

– Jag tror att det är gamla meriter. Hon har åkt okej på Tour de Ski men inte så bra att hon ska bli uttagen till ett OS. Hade det varit en åkare som inte hetat Charlotte Kalla i samma läge hade hon inte blivit uttagen men på något sätt har Charlotte Kalla varit en så fantastiskt duktig skidåkare så jag tycker att man kan ge henne den här sista chansen.

Borde Hagström gått före?

När Kalla på en digital presskonferens fick frågor om Fredrikssons uttalande ville hon inte svara på om hon anser att Fredriksson har rätt.

– Det är inte jag som har tagit ut laget, svarade hon, och ville inte svara på om rutinen har talat till hennes fördel:

– Det får du fråga de som har tagit ut mig.

Mathias Fredriksson anser att det är svårt att svara på om Hagström borde gått före Kalla.

– Det är både och där också. Hagström hade varit en reserv och att ta med någon bort till Peking och veta att enda chansen att få åka är att någon annan blir sjuk –  och det vill man ju inte. Jag är inte ens säker på att Johanna Hagström hade velat åka som reserv. Charlotte Kalla kommer ju att få åka någon distans men troligen inte i stafetten utan någon längre distans. Det är bättre att ta ut en åkare som får åka än någon som bara är med som reserv.

Fredriksson tror att det blir svensk medalj i alla damloppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer