Nikolaj Majorovs år fram till VM-debuten: ”Det blev en riktig helvetessommar”

Uppdaterad
Publicerad

Väskorna stod packade i hallen när Nikolaj Majorov nåddes av beskedet att det som skulle bli hans första VM ställdes in.

Ett långt år senare gör sig svensk konståknings framtidsman redo för en efterlängtad VM-debut.

– Det blev väldigt tufft. Det blev en riktig helvetessommar.

I januari 2020 tog sig en 19-årig Nikolaj Majorov till EM-final. Det blev ett blodigt genombrott på den internationella scenen, en meriterande 15:e plats och en plats på VM senare under våren.

Coronapandemin hann lamslå världen innan VM-debuten hann bli verklighet och den då 19-årige Nikolaj Majorovs genombrottsäsong kom av sig.

– Det var en helvetessommar för mig. Det var en väldigt djup depression som bara kom från ingenstans. Jag ramlade på en träning och föll väldigt hårt. Då kände jag: varför gör jag det här nu?

Han fortsätter:

– Vad är meningen att jag ska kämpa, utvecklas, slå ihjäl mig. För vad? Allting ställs ju in.

Storebrorsan Alexander tipsade om en psykolog som hjälpte Nikolaj att hitta tillbaka till glädjen. Han insåg att han var tvungen att lägga träningen åt sidan och bara göra det han ville.

– Jag skiter i träningen i några dagar och går och gör exakt det jag kände för. Så gjorde jag det och det blev mycket lättare. Det som räddade mig var både metal (musiken). Och tävling. Det fick mig att kämpa igång igen.

I september kom ett riktigt styrkebesked på den internationella tävlingspremiären i Obersdorf. Tredjeplatsen där både överraskade och inger hopp inför det kommande VM:et i ett publikfritt Globen.

– Jag ser det bara som en fördel. Jag vet att ryssarna fortfarande kör med publik. Väldigt många är vana vid att ha det här publikstödet. För mig blir det som en vanlig hemmatävling. Jag ser det bara positivt.

Se hela reportaget med Nikolaj Majorov:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.