Foto: Bildbyrån

SOK-chefens attack på Ryssland: ”Bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

För Sverige blev OS i Peking en medaljfest. Men glädjen över idrottsliga framgångar förmörkas av tråkigare OS-historier – som dopningsskandalen med den 15-åriga ryskan Kamila Valieva.

– Vi har nationer som Ryssland som systematiskt fuskar och i princip också bedriver barnmisshandel. Det tycker jag är bedrövligt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Totalt 18 medaljer, varav åtta guld, gör Peking till Sveriges bästa vinter-OS hittills.

Men det finns en smolk i glädjebägaren.

OS i Peking 2022

Det som kanske skakat om allra mest är historien om den 15-åriga ryska storstjärnan Kamila Valieva.

Flickan testades positivt för en förbjuden hjärtmedicin men tilläts ändå tävla vidare i OS-konståkningen – något som skapat starka reaktioner.

Kallades ”folkmords-OS”

Inte minst hos SOK: s Peter Reinebo.

– Vi har nationer som Ryssland som systematiskt fuskar och i princip också bedriver barnmisshandel. Det tycker jag är bedrövligt, säger Reinebo.

Redan långt före invigningen den 4 februari kallades spelen ”folkmords-OS”, och hundratals organisationer har krävt bojkott.

Många inom den olympiska rörelsen andades ut när Paris (2024) och Los Angeles (2028) fick värdskapet till kommande sommarspel, följt av Brisbane i Australien (2032). Milano-Cortina d'Ampezzo ska arrangera nästa vinter-OS.

-Jag vill gärna se OS framöver i de länder som vi nu har framöver – inklusive Sverige – och inte i diktaturer, svarar SOK:s Peter Reinebo på frågan om vad han önskar se av IOK i framtiden.

Regelrätta koncentrationsläger

För Kina som arrangör har inte varit lätt att smälta för många.

Det handlar om avsaknad av mänskliga rättigheter . Minst en miljon, möjligen uppemot två miljoner, uigurer och människor som tillhör andra muslimska minoritetsgrupper beräknas hållas eller ha hållits i interneringsläger i Xinjiang i nordvästra Kina.

Det har rapporterats om om tvångsarbete och till och med regelrätta koncentrationsläger, och enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor där skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Även de buddistiska tibetanerna är utsatta av den kinesiska regimen, och situationen i Hongkong lämnar mycket övrigt att önska. Människorättsorganisationer har uppmanat OS-aktiva att undvika att kritisera Kina under spelen. Annars riskerar de att åtalas i Kina.

TT: De aktiva som är med här – har de fört egna diskussioner på plats här i Kina? Det finns ju rekommendationer om att hålla tyst här och tala när man kommer hem?

-Här har vi fokuserat på idrotten och inte pratat om mänskliga rättigheter – det har vi gjort innan, säger Peter Reinebo och syftar bland annat på den utbildning som SOK anlitat Civil Rights Defenders att hålla för svenska aktiva.

-Jag är väldigt trygg med att våra aktiva vet att vi har tagit ställning för något annat annat än de förutsättningar vi är i här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet