Peder Fredricson med OS-hästen All in på Falsterbo horse show. Foto: TT

Mörker för Fredricson – silver-hästen borta i minst två månader

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Peder Fredricsons häst All In undersökts och beskedet är inte positivt. Operation planeras inom kort – och först om två månader kan All In träna igen. Vilket innebär att hästen – som tog OS-silver med Fredricson i somras – missar stora delar av världscupen.

I helgens världscuppremiär tvingades Fredricson till ett sent hästbyte. All In var på grund av kolik inte i skick att tävla i premiären.

– Han blir troligtvis inte borta någon längre tid. Det är bara oturligt att det kommer precis nu, innan avresan till Oslo. Men vi vågar inte chansa och ta med honom dit. Han behöver vila upp sig, sade Lisen Fredricson till Ridsportsförbundet då.

”Tycket det är jättebra”

Men nu kom alltså beskedet som skakar svenskhoppet. All In tvingas till att akut opereras.

– Jag tycker att det är jättebra. Så att man får ordning på det en gång för alla, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

De upprepade kolikanfallen berodde på att All In:s tarm ibland hänger upp sig på ett ligament som går mellan mjälten och njuren – och nu beräknas han åter vara i träning tidigast om två månader.

– Kolik är alltid allvarligt, det ska man alltid ha största respekten för. En ryttare är aldrig bättre än sin bästa häst, och därför tar han inga riskera, vill inte chansa. Och med en sådan häst, med så mycket pengar är självklart att han tar reda på det här innan det blir så allvarligt som en buköppning, säger Björe.

– Peder har andra hästar men inte en All In. Och OS är gjort, världscupen är inte huvudmålet – det är EM nästa år. Det här görs för att förbereda hästen för EM.

Vikarien presterar

Peder Fredricson skulle ha ridit All In i Oslo helgen som var, i Helsingfors helgen som kommer och i Jönköping på torsdagen därefter. I All In:s frånvaro premiärtävlade Fredricson med världscupsdebutanten, 10-åriga stoet Flip´s Little Sparrow. Som imponerade direkt – och tillsammans blev ekipaget blev åtta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.