Caeleb Dressel slog till med nytt världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Calaeb Dressel, USA, slog till med ett nytt fantastiskt världsrekord på 100 meter fjäril.

49,50 lyder det nya rekordet.

– Det är inte möjligt, utbrast SVT:s expert Lars Frölander.

– Det känns bra att slå ett av Michael Phelps rekord, säger amerikanen själv till SVT Sport.

Inför VM i Sydkorea hade Michael Phelps världsrekorden på både 100 och 200 meter fjäril. Men efter att unge Kristof Milak krossat 200-rekordet i förrgår och nu Dressel gjort samma sak i semifinalen är legendaren Michael Phelps båda fjärilsrekord utraderade.

– Jag är fortfarande lite tagen. Jag undrar om det verkligen är sant, sade Frölander, själv gammal mästare på distansen.

Calaeb Dressel startade urstarkt och vände på 22,83. Sen fortsatte han att simma starkt den sista längden och Lars Frölander var helt tagen efter att ha sett loppet:

– Jag tror knappt att det är sant. Fantastiskt att få se det här.

Dressel själv var förstås glad efter segern och världsrekordet.

– Det stora loppet är egentligen i morgon (finalen, reds anm), men jag gick för det i dag också. Det är extra speciellt eftersom Michael är en god vän till mig. Det var ett roligt lopp och jag visste att det skulle bli tufft, säger han till SVT Sport.

Michael Phelps, som innehaft rekordet i nästan exakt tio år, simmade på 49,82.

Någon halvtimme senare simmade Dressel semifinal på 50 fritt och vann på 21,18. Världsrekordet på 50 fritt innehas av brasilianaren César Cielo Filho med 20,91.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.