Anita Östlund i tårar efter OS-debuten

Uppdaterad
Publicerad

Konståkaren Anita Östlund har debuterat i OS, och 17-åringen visade tydligt att hon inte var nöjd med insatsen då hon slog händerna för ansiktet efter kortprogrammet. Hon kunde inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag är inte nöjd. Jag hade många missar som kostade mycket. Det är synd, säger hon till SVT Sport.

17-åriga Östlund misslyckades helt med en inledande trippel lutz, som i stället blev ett enkelt hopp, och fick bara 49,14 poäng av domarna. Med det blev hon 28:a av 30 åkare. De 24 bästa gick vidare till det fria programmet.

Redan innan kortprogrammet hade Östlund svårt att hitta rätt känsla.

OS i Pyeongchang 2018

– Jag antar att jag tappade fokuset lite. Jag kände det kanske redan lite innan. Jag var lite ”lost”, säger svenskan.

Att OS kan vara en bra lärdom inför framtiden är inget hon kan eller vill tänka på just nu.

– Jag förstår ju att jag kan få nya erfarenheter, men samtidigt vill man ju prestera på alla tävlingar och nu gick det ju inte här.

Tidigare i år slutade hon sexa efter korta programmet och totalt på 17:e plats i EM i Ryssland.

Världsrekord slogs två gånger

Det blev också två världsrekord kortprogrammet. Först slog den ryska konståkaren Jevgenija Medvedeva, som tävlar under olympisk flagg, sitt eget världsrekord som hon satte för nära två veckor sedan.

Då löd rekordsiffran 81,06, men Medvedeva slog till med 81,61 poäng.

Kort därefter kom landsmaninnan Alina Zagitova in på isen och åkte till sig 82,92 poäng från domarna – och världsrekordet var slaget igen.

Ryskorna och ytterligare 22 åkare gick vidare från damernas kortprogram, kval till finalen på fredag. Kanadensiskan Kaetlyn Osmond hamnade på tredje plats.

Hela resultatlistan här.

Anita Östlund

Född: 30 januari 2001 i Odessa, Ukraina.

Bor: Gråbo.

Klubb: Landvetter KK.

Tränare: Andrea Dohány

Främsta merit: Sexa efter korta programmet och 17:e plats totalt i EM 2018.

Aktuell: Blev uttagen av Sveriges olympiska kommitté enligt framtidskriteriet, vilket gäller idrottare som inte tidigare har gjort något OS och som bedöms kunna prestera toppresultat i nästkommande spel. På onsdag gör Östlund OS-debut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet