Tokyo 2020:s president, Seiko Hashimoto, till höger, diskuterade åtgärder mot smittspridning under spelen tidigare i veckan. Foto: TT

Första utländska covidfallet i OS

Uppdaterad
Publicerad

En person i Ugandas trupp har testat positivt för covid-19 efter ankomst till Tokyo. Det är det första positiva testet i en utländsk trupp inför OS om en månad.

Den smittade har nu isolerats i en myndighetskontrollerad anläggning medan de andra åtta åkte vidare till sin bas i Osaka för fortsatta förberedelser.

Inför avresan hade samtliga medlemmar i den ugandiska truppen fått två doser vaccin från Astra Zeneca och testade negativt 72 timmar före avresan, skriver Reuters.

Tokyo 2020

Sedan tidigare har arrangören förbjudit utländsk publik på mästerskapet. I morgon kommer det att beslutas om japaner ska få se tävlingarna på plats.

Kan bli allt från noll till 10000 på läktarna

Arrangören tittar på en lösning med upp till 10000 åskådare per arena medan hälsoexperter kopplade till regeringen har varnat för att släppa in åskådare överhuvudtaget.

Oavsett beslut på måndagen planerar arrangören för 20000 åskådare vid invigningen 23 juli. Spelen tjuvstartar med fotbollen 21 juli.

Den ugandiska truppen är den andra som landat i Tokyo. Redan den 1 juni kom Australiens kvinnliga softbollag till Japan för att förbereda sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet