Peder Fredricson och All In. Foto: Bildbyrån

Fredricson: En väldigt tråkig nyhet

Uppdaterad
Publicerad
Peder Fredricson får inte chansen att hoppa om OS-medaljerna i Tokyo i sommar.
– Det är jättetråkigt, så klart. Verkligen. Men hela situationen är ju som den är och man får lita på att de fattat rätt beslut, säger ryttaren.

TT: Hur påverkar beslutet dig?

– Hade OS varit i sommar tror jag att alla hade hållit ångan uppe lite mer, tänkt att man stått i startgroparna lite grann. Nu är det lite pyspunka på allas satsningar, speciellt när man inte vet när det kör i gång igen, säger Peder Fredricson.

– Allt är väldigt ovisst.

– Det är framförallt tråkigt med de äldre hästar man har, som man vet är i toppform och redo att tävla. Å andra sidan, om man ska se det positiva, får vi mer tid nu på att lägga ned på de yngre hästarna och ta fram en ny generation.

Silver i Rio 2016

Fredricson hoppade om guldet i Rio 2016 men förlorade det knappt till britten Nick Skelton. Ett år senare vann han EM-guldet på All In.

Valacken var påtänkt som OS-häst i sommar.

TT: Var det här kanske All Ins sista stora chans i ett mästerskap eller finns det mer i honom att ta fram om ett år?

– Svårt att säga. Han börjar bli äldre. Det hade varit bättre med ett OS i år än nästa år, men man vet aldrig. Vi håller det öppet, säger Fredricson.

TT: Är din OS-satsning fortsatt stark trots att spelen flyttas fram ett år?

– Ja, så är det. Absolut. Det här drabbar oss, men det drabbar alla i samhället. Man får försöka sätta saker och ting i perspektiv, men det är klart... jag är en idrottsman och OS har varit mitt stora mål länge. Det är en väldigt tråkig nyhet.

Som tävlingsryttare och hästhandlare lider Fredricson av viruskrisen.

– Jag har ingenstans att åka och tävla, det är ingen som köper eller säljer hästar för några stora summor. Hela vår verksamhet står affärsmässigt stilla just nu. Men träningsmässigt är det ingen fara. Vi har alla hästar i gång och allt annat är som vanligt.

TT: Lider ni ekonomiskt?

– Vi kan hålla oss flytande, men alla våra inkomster är borta. Vi lever av prispengar från tävlingar och att köpa och sälja hästar. Hästarna bryr sig inte om corona. Många andra verksamheter kanske kan stänga ned, dra ned värmen och låsa och gå därifrån.

– Så fungerar det inte för oss.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lista: Tre anledningar till att OS skjuts upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer