Ett ryskt flagghav i samband med hemma-OS i Sotji 2014. Foto: TT

Rysslands förslag på alternativ nationalsång fick nobben i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands förslag på ett alternativ till nationalsången, en välkänd folksång, att spelas i samband med medaljceremonier vid OS i Tokyo fick i dag nobben av idrottens skiljedomstol Cas.

– Den har koppling till Ryssland, motiverar Cas.

I december förbjöds den ryska nationalsången, flaggan och alla symboler kopplade till landet att användas vid globala mästerskap och OS, som en bestraffning för statssanktionerad dopning.

Sanktionen ska gälla i två år. Vid OS i Tokyo kommer ryska deltagare att representera Rysslands olympiska kommitté, ROK (ROC på engelska).

Tokyo 2020

IOK har bett Ryssland om förslag på en lämplig sång som kan spelas när landets deltagare under neutral flagg tar guld i Tokyo. Rysslands olympiska kommitté fastnade för folksången ”Katyusha” som förknippas med Andra världskriget och kampen mot Tyskland.

Tjajkovskij kan spelas vid konståknings-VM i Globen

Men skiljedomstolen Cas i Lausanne nobbar förslaget.

– Den hymn som är kopplad till Ryssland sträcker sig till alla sånger som är associerade med, eller har kopplingar till Ryssland, vilket även omfattar Katyusha, säger domstolen till AP.

Under de mästerskap som ryska idrottare vunnit guld som oberoende har ofta arrangören spelat sin egen hymn för de aktiva.

Inför VM i konståkning i Stockholm i slutet av mars har det internationella skridskoförbundet ISU godkänt ett stycke av 1800-talskompositören Pjotr Tjajkovskij att spelas vid medaljceremonierna.

Lyssna på Katyusha (extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet