Foto: Bilder från Bildbyrån

Så var sommar-OS i Tokyo 2020

Uppdaterad
Publicerad

OS i Tokyo 2020 är över.

Sverige tog med sig nio medaljer hem – och ett par oförglömliga idrottsminnen. Här kan du minnas tillbaka på dessa.

Svenska damlandslaget fotboll

Det svenska laget flög fram genom den här OS-turneringen. 3-0 i premiären mot USA följdes upp av seger mot Australien (4-2) och Nya Zeeland (2-0).

Etta i gruppen och sedan tog vi Japan i kvartsfinalen (3-1) och Australien i semifinalen (1-0) av bara farten. Ett obesegrat och kraftigt favorittippat Blågult skulle bara ha med sig en sak från finalen från Kanada.

Men det som inte fick hända, det hände. Sverige föll på straffar och fick ett OS-silver som tröst. Men vi minns ett rakryggat, modigt och fantastiskt skickligt svenskt fotbollslandslag som var det bästa laget i turneringen, men som föll på målsnöret i en finalmatch de förtjänade att vinna. 

Foto: Bildbyrån

Grabbarna diskus

Hur mycket han än försökte tona ner förväntningarna inför OS så fanns det bara en sak som gällde för Daniel Ståhl i Tokyo. OS-guld. Och när diskustävlingarna var över stod han där med guldmedaljen, jämte kompisen Simon Pettersson, iklädd silvermedaljen. 

Klassisk svensk idrottshistoria skrevs när Ståhl och Pettersson firade och jublade på arenan. Scener vi sent kommer att glömma.  

Foto: Bildbyrån

Guldet till svenska hopplaget

Peder Fredricson (All in), Malin Baryard-Johnsson (Indiana) och Henrik von Eckermann (King Edward) tog sig alla till final i den individuella hopptävlingen. Där var de tre av sex som gick till omhoppning om medaljerna. Men till slut blev det ”bara” silver till Peder Fredricson.

Därför smakade det extra bra när de fick revanschera sig några dagar senare, lördag den 7 augusti, i lagtävlingen.

Tillsammans fixade de svenskt OS-guld, det första i grenen sedan 1924. Detta efter en dramatisk tävling som avgjordes i omhoppningen mellan Sverige och USA och där Peder Fredricson red hem det i sista rundan.

Foto: Bildbyrån

Armand Duplantis show

En av de absolut största förhandsfavoriterna i friidrottsgrenarna, Armand Duplantis, gjorde egentligen aldrig någon svensk orolig i stavhoppsfinalen. “Mondo” var felfri upp till 6,02, då stod det klart att guldet var hemma för 21-åringen.

Han gav sig upp på läktaren, firade med mamma och pappa, innan han hoppade för att slå sitt eget världsrekord. Tre försök på 6,19.

Det första var så nära att när han slog i mattan kunde han inte tro sina ögon att ribban föll, för han var själv säker på att han var över.

Men det blev inget världsrekord den dagen för Armand Duplantis, men väl ett OS-guld.

Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöströms supercomeback

En armbågsfraktur i februari såg ut att förstöra Sarah Sjöströms OS. Men den svenska superstjärnan lyckades mirakulöst nog komma i form till mästerskapet. Och väl där simmade hon hem silver till Sverige i 50 meter fritt.

– Det är nog min största prestation. Helt galet. Jag hittar inte ord för hur tufft det har varit att hitta styrkan igen, sa Sjöström till Discovery.

Foto: Bildbyrån

Svenska seglingsframgångar

Två av Sveriges nio medaljer kom i seglingen. Josefin Olsson var först ut, den 1 augusti, att ta hem silvret i seglingsklassen laser radial. Sedan följde Anton Dahlberg och Fredrik bergström upp den 4 augusti genom att säkra silvermedaljen i herrarnas 470-segling.

Foto: Bildbyrån

Sveriges medaljer i OS 2020

Guld:

Daniel Ståhl, friidrott – diskus

Armand Duplantis, friidrott – stavhopp

Hopplandslaget, ridsport – lagtävling

Silver:

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, segling – 470

Simon Pettersson, friidrott – diskus

Sarah Sjöström, simning – 50 meter fritt

Josefin Olsson, segling – laser radial

Peder Fredricson, ridsport – hoppning

Damlandslaget i fotboll

Totalt: Tre guld, sex silver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet