Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Eliaschs hårda kritik mot Snowflake: ”Det är ett skämt som de föreslår” Foto: Bildbyrån/SVT

Fis ordförande Johan Eliasch bryter tystnaden: ”De vill att Fis ska vara historia”

Uppdaterad
Publicerad

Fis ordförande Johan Eliasch har nobbat intervjuer sedan konflikten med Sverige och toppnationerna i ”Snowflake” blev känd.

Nu bryter han tystnaden – och går till motattack.

– De vill bli det nya internationella skidförbundet och att Fis ska vara historia.

Konflikten handlar om TV- och marknadsrättigheterna till tävlingar inom Internationella skidförbundet, Fis. Trots kritik från flera skidnationer röstade Fis styrelse nyligen igenom att styrelsen själv ska kunna ta beslut om ett nytt avtal – utan att medlemsländerna godkänner det.

Fis ordförande Johan Eliasch har nobbat alla intervjuer sedan konflikten blev känd. Men under en pågående konferens i Slovenien väljer han att prata med SVT, NRK och Yle.

SVT Sport granskar

Och han ställer sig frågande till kritiken från toppnationerna, som inte fått information om vad det nytagna beslutet innebär.

– Behöver de veta det? Det behöver du fråga dig. Det är komplett nonsens.

Varför?

– Vi jobbar med något som är väldigt mätbart. Det handlar om specifika tävlingar där de hade kunnat komma med ett motförslag och de fick inte fram något. Så jag är ledsen att säga det, men det är totalt skitsnack.

Enligt Eliasch är det nya avtalet förmånligt jämfört med det nuvarande.

– Dagens avtal ger 20 procent mindre i garanti och har ingen uppsida vid sidan av det.

Avbröt intervjun tidigt

Eliasch menar att de sju toppnationerna i Snowflake vägrat svara på det utkast till avtal som Fis skickade för nio månader sedan.

– Ett rätt konstigt sätt att försöka nå en överenskommelse på. Det de ville var faktiskt att vi ska överföra ägarskapet och styret till Snowflake. Och då skulle de bli det nya internationella skidförbundet och Fis, antar jag, skulle vara historia. Det var deras syn på centralisering.

Flera förbund vi har pratat med säger att de inte har förtroende för Fis längre och att du toppstyr organisationen, vad är ditt svar på det?

– Mitt svar är att vi hade 97 procents stöd för stadgeändringarna som behövdes för att få igenom centraliseringen (på Fis extrakongress 2021), vi hade enighet för vår strategiska plan och majoritet i styrelsen. Vad av det är inte demokratiskt?

Därefter meddelade Eliasch att han var tvungen att avsluta intervjun, nio minuter efter dess start.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten mellan Fis och toppnationerna – vad handlar den egentligen om? Foto: Bildbyrån/SVT

Bakgrund till konflikten

Fram till nu har olika världscuparrangörer kunnat sälja sina TV-rättigheter. Men Fis, med ordförande Johan Eliasch i spetsen, vill reformera systemet.

Förra sommaren meddelade Fis att de kommit överens med rättighetsbolaget Infront om ett centraliserat avtal. Nyheten slog ner som en bomb i skidvärlden, och utlöste stora protester hos många medlemsförbund – som inte var nöjda med avtalet.

Flera av länderna, däribland Sverige, har därför bildat en egen grupp som de kallar ”Snowflake” – som tillsammans jobbat för att hitta en lösning på frågan.

Trots missnöjet och hot om att ”Snowflake”-länderna skulle kunna starta en egen världscup utanför Fis världscup röstade Fis styrelse i slutet av april igenom att de själva kan ta beslutet utan medhåll från medlemsländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet