Ingrid Landmark Tandrevold var i med kampen om medaljerna men kollapsade och fick tas om hand av medtävlare och funktionäre. Foto: Bildbyrån/TT

Tandrevold försökte hänga på Elvira – kollapsade

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Landmark Tandrevold kollapsade på spurtvarvet och tappade bronsmedaljen.

I mål blev norskan omhändertagen av läkare.

– I dag slog jag i botten, skriver hon på Instagram.

– Hon har gått på en höjdsmäll och får inget syre, säger Discoverys expert Magdalena Forsberg efter en stunds förvirring när Tiril Eckhoffs tredjeplats förväxlades med Tandrevold. Eckhoff flög förbi Tandrevold strax före stadion.

Även i den norska sändningen förväxlades Eckhoff och Tandrevold.

OS i Peking 2022

– Hon jagade efter silvret och tänkte inte så mycket på att säkra bronset. Det är lätt att vara efterklok. Hon gav allt för att ta in på Elvira och gick sig helt tom. Hon var glad över att Tiril tog medaljen och att den stannade i Fossum, säger den norske landslagsläkaren Lars Kolsrud till NRK.

Hela det norska läkarteamet kopplades in och förde Tandrevold till ett varmt omklädningsrum.

– Hon är vaken och blir omhändertagen av läkaren i omklädningsrummet. Det lägger sordin på guldet och bronset. Vi får vänta med firandet tills vi vet hur det går för Ingrid, sade den norska landslagschefen Per Arne Botnan till norska Discovery innan Tandrevold relativt snabbt var uppe på benen igen.

KLIPP: Ferry: Hon kan bli bäst genom tiderna

Tappade över minuten sista kilometern

Efter åtta kilometer var Tandrevold 2,4 sekunder efter Elvira Öberg i kampen om silvret och norska ledare hetsade Tandrevold att följa med svenskan.

Vid 9,0 var avståndet fram till Elvira 10,4 sekunder för att vid målgång vid 10 km vara 1.13,5 som 14:e. Det var plågsamma bilder den sista kilometern.

Instagram berättar hon nu om dagens upplevelse.

”Jag tog den här bilden i december när jag trodde jag slagit i skidskyttebotten. Men i dag nådde jag en ny botten. Toppidrott är inte alltid rättvis tycker jag”, skriver hon.

Tandrevold kollapsade även efter sprinten över 7,5 km och fick ledas i väg från målomådet.

Om Tandrevold sjönk som en sten gick Eckhoff andra vägen. Efter det sista skyttet var hon sjua, 28 sekunder från bronset. Men slutvarvet gick rasande fort för norskan som bärgade ett säkert brons – till slut.

– Det var en av de absolut tuffaste jaktstarter jag kört, förhållandena var extrema. Det var fruktansvärt tungt där ute med den höga höjden och nysnön vilket gjorde att det blev väldigt mjukt i spåren, beskriver Elvira Öberg förhållandena i Zhangjiakou på 1700 meters höjd för svenska Discovery.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet