Trivdes ni med inledningen av sommaren kanske avslutningen var i det kallaste och blötaste laget? För mycket av augustivädret kom att handla om regn, inte minst det enorma regnväder som den 17–18 slog till mot bland annat Gästrikland.
Gävle kom att bli synonymt med regn och översvämningar, och nämndes ett tag dagligen i nyhetsrapporteringen. Inte undra på det, för deras 162 mm på bara ett dygn där är den sjätte största dygnsnederbörden som officiellt uppmätts i landet genom alla tider. Även sett till månaden som helhet var regnandet i Gävle extremt, för i Gästrikland har det aldrig tidigare uppmätts en blötare månad än denna augusti.
Den värmekräsne tyckte nog att hösten kom extremt tidigt i år, för det övervägande ostadiga vädret höll nere dagstemperaturen. Endast under fem av månadens dygn orkade temperaturen någonstans i landet upp till högsommarvärme, alltså 25 grader eller mer. Det är skralt för att vara augusti det. Men var det verkligen så kallt? Både ja och nej skulle jag vilja svara på den frågan, för det handlar om vad man jämför med i en värld där klimatet är under stadig förändring.
Kallare än det nya normala
Sett till den från i år nu gällande referensperioden 1991–2020 var augusti kallare än normalt i hela landet. Avvikelsen är något lägre i norr (mestadels 0,5–1,5 grader under det normala) än i söder (mestadels 1–2 grader), men med lokala skillnader. Årets augusti liknar därmed det vi hade senast 2017 och 2016, medan augustimånaderna därefter, alltså 2018, 2019 och 2020, varit varmare än i år. Lokalt går det dock att hitta platser som inte på flera decennier haft en så kall augusti som i år, exempelvis på Arlanda flygplats i Uppland där vi behöver kolla tillbaka i rullarna till 1993, och på Bromma flygplats norr om Stockholm till 1998.