Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sommarvärme på slutet blev räddaren i nöden

Uppdaterad
Publicerad

Det var kyligt värre bra långt in i maj, med bakslag, frost och aprilväder. Men till slut kom värmen, så sammantaget blev månaden inte så kall som den länge såg ut att bli.

Början och mitten av maj var mer lik april än maj, med bakslag, kalla nätter och snö långt söderut. Framför allt perioden den 10–17 var kylig, så när väl värmen kom senare i månaden var den säkerligen rejält efterlängtad av såväl naturen som än mer av oss människor. Årets första högsommarvarma dag hann vi också med i maj, och att den meteorologiska sommaren avancerat en bra bit upp över landet.

En snörik vinter i fjällen, trevande vårvärme i april och sedan en kylig start på maj gjorde att det var ett rekorddjupt snötäcke i fjällen för att vara under andra halvan av maj. När väl värmen kom blev snösmältningen snabb och vårfloden tog rejäl fart. Lite grovt skulle man kunna säga att vinter blev sommar på bara en vecka eller två på sina håll i norra Norrland.

Tema månadskrönikor

Inte fullt så kallt som det länge såg ut att bli

Bra länge såg maj ut att bli kallare än normalt i så gott som hela landet, och då är det ju fortsatt åren 1961–1990 som används som referensår. Från den 22 började värmen ta över, inte hela tiden i hela landet, men ändå en tendens åt mer värme än tidigare under månaden. Detta gjorde att avvikelsekartan för månaden som helhet reviderades något, så det blev till slut inte fullt så kallt som det länge såg ut att bli. Större delen av landet fick dock kallare än normalt i maj, medan främst Östersjökusten samt Västerbottens- och Norrbottenskusten fick lite varmare än brukligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet