Väderchatt
Alf • Hej!
Har läst lite om regnkatastrofen på Fulufjället som inträffade 30-31 augusti 1997. Det sägs vara det mest intensiva regn- och åskovädret som man känner till i Sverige. Vad var det som gjorde att just det ovädret blev så intensivt med regn och åska? Var det något speciellt väderfenomen med unika egenskaper som orsakade ovädret eller var det bara för att det inträffade så lokalt?
Har även läst uppgifter om att det kom över 700 blixtar under de timmarna som ovädret pågick över den platsen. Räknas det som extremt till antal bara för att det inträffade på ett relativt litet område? Det har till exempel kommit över 40 000 urladdningar per dygn under 27 juli och 3 augusti 2014 som rekord kan man se hos SMHI, men det gäller för hela landet då. Jag antar att det är relativt beroende på hur stort område som täcks av ovädret och kanske därför räknas Fulufjället 1997 fortfarande som det absoluta rekordet i intensitet?
Vi har ingen mer info om skyfallet över Fulufjället 1997 än vad som finns att läsa på SMHI:s hemsida.
Hej igen! • Tack för gedigen, tydlig och förklarande text och bilder som gör det begripligt. Mycket att läsa och mycket att förstå. Så jag får läsa den några gånger till. Dessutom så fick jag förklaring till ”grönlandsblockering” i denna text som jag funderat kring eftersom det pratas om det här lite då och då.
Tack för att du uppskattar vårt arbete här i chatten och på vår webb.
Q • Hoppades på regn imorgon, men nu ser det ut som det bara blir några droppar. Det måste väl ändå vara en rekordtorr vår här i sydöstra Sverige?
Ja, det har varit mycket torr i större delen av landet sedan februari. Lokalt har det varit rekordtorrt i landet de tre senaste månaderna:
https://www.svt.se/vader/februari2025
https://www.svt.se/vader/mars2025
https://www.svt.se/vader/april2025
Officiellt räkans månaderna mars–maj som vår, och där återstår ju flera veckor innan vi kan summera . Så om det blir rekord eller ej återstår att se. Så här ser avvikelsen mot det normala ut så här långt sedan 1 mars (extern länk): https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/kartor-avvikelse-hittills/avvikelsekartor/sasong/nederbord/
Hej! • Vad är ett NAO-index? Vad ska man ha det till?
Här kan du läsa om NAO-nordatlantiska oscillationen:
https://www.svt.se/vader/nordatlantiska-oscillationen
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.