Foto: SVT

Årskrönikan 2016 – året som gått

Publicerad

Bostadskris, poliskris, mjölkkris och sjukhuskris. Panamahärvan, Dragon Gate, pole dance-tumult och dick-pics. Politikerdöd, hästplog och kamphund. Det är bara några av de komponenter som har fyllt nyhetsåret i Uppsala län 2016.

Mycket har hänt under de 366 dagar som snart fortlöpt. Nyheterna har varit många, med grund i ett brett spektrum av ämnen. Här nedan följer ett urval av det som berört Uppsala län under 2016.

Januari: Här är era berättelser om sjukdomen endometrios

SVT Nyheter Uppsalas serie om den förhållandevis okända sjukdomen endometrios fick stor spridning och uppmärksamhet.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnevävnad växer utanför livmoderhålan. Detta kan bland annat orsaka inflammation, smärta, svullnad och ärrbildning och organdestruktion. Endometrios ökar även risken för äggstockscancer och infertilitet.

Januari: Hästkrafter sköter snöröjning i Uppsala

Uppsalabor möter på en ovanlig syn. Hästar som sköter snöröjningen på många ställen runt om i city.

Februari: Andreas, 43, bor i en friggebod med sin son

SVT gör en gemensam satsning: #bostadsökes, där problemen kring den rådande bostadskrisen uppmärksammas. En av dem som drabbats är Andreas Glandberger, som tillsammans med sin 15-åriga son bor i en friggebod på 14 kvadratmeter.

Februari: Polisen på mordplatsen – efter fyra timmar

En man och en kvinna hittas döda i en bostad i Örsundsbrotrakten. Polisen misstänker att mannen dödat kvinnan och sen tagit sitt eget liv. I anslutning till händelsen uppkommer uppgifter som gör gällande att polisen varit utanför huset i fråga – i fyra timmar – utan att gå in.

Februari: Hen-toalett invigd på Uppsala universitet

Musiken pumpar, sorlet ligger som en matta i korridoren och snart ska det röda bandet klippas. Det är kanske inte en vanlig scen utanför en toalett. Några nyfikna kvinnor lyfter på nagellacken på badrumshyllan och en man undrar vad det är som pågår. Uppskattningsvis hundratal intresserade studenter och universitetsanställda har samlats. ”Välkomna till invigningen av nästa generations hen-toalett”

Mars: Vägrade kejsarsnitt – barnet dog

Hjärtljuden var dåliga. Barnet låg fel. Utrustningen fungerade inte. Föräldrarna vädjade om kejsarsnitt gång på gång, men personalen vägrade. Till slut blev det ändå akut kejsarsnitt – men för sent. Barnet dog efter sex dagar med omfattande förlossningsskador.

Mars: Pole dance-tumult på SKL:s kommundagar

Sveriges kommuner och landsting anordnar en rikskonferens på Uppsala konsert och kongress. En del av pausunderhållningen är pole-dance. Reaktionerna låter sig inte väntas på. Både de positiva och negativa.

Mars: Kamphund gick till attack – Patrik högg den med kniv

Det var under en utflykt i Skutskär som Patrik Carlenberg och hans familj attackerades av en kamphund. Familjens hund Hampus gick emellan, men till slut var Patrik tvungen att hugga den aggressiva hunden med en kniv. Flera gånger. Hunden avlider senare och Patrik Carlenberg polisanmäls – men utredningen läggs ned då polisen konstaterar att det var självförsvar.

Det var under en utflykt i Skutskär som Patrik Carlenberg och hans familj attackerades av en aggressiv hund. Familjens hund Hampus gick emellan, men till slut var Patrik tvungen att hugga den aggressiva hunden med en kniv. Flera gånger. En polisanmälan gjordes gällande djuplågeri, en anmälan som nu lagts ned. Foto: Privat/TT

Mars: Polisen: Alexander Bengtsson befaras död

Ganska tidigt efter att en kropp hittats i en utbränd bil i Ödeshög uppkommer indikationer på att det kan vara den moderata Uppsalapolitikern Alexander Bengtsson som hittats död. Farhågan bekräftas senare av Rättmedicinalverket, som i enlighet med polisen konstaterar att ett brott inte är begånget i koppling till politikerns död.

Politikern hade under en tid utsatts för hot, varav många anonyma. I anslutning till fyndet av hans kropp framkommer det att politikern dagarna innan hade delgivits misstanke om brott – falsklarm – enligt polisen dock enbart i koppling till en handfull av de anmälningar han gjort om hot gentemot honom.

Alexander Bengtsson är med i SVT:s morgonsoffa bara veckor innan ha hittas död. Foto: SVT

Mars: Hotell gjorde miljonförluster – landsting tog över

SVT Nyheter Uppsala kunde i mars avslöja hur skattepengar pumpats in i ett hotell, efter att den privata finansiären gått i konkurs. Frågetecken uppkom gällande upphandling, och åsidosättande av lagen, samt om verksamheten ens var förenlig med landstingets uppdrag.

Mitt i allting fanns ett landsting som blödde pengar.

April: Flicka misshandlades – live i sociala medier

En 16-årig flicka misshandlades i centrala Uppsala på öppen gata. Ett tiotal tjejer var inblandade varav två aktivt sparkade henne i huvudet och mot kroppen. Och allt sändes ut live i sociala medier.

April: Efter SVT:s avslöjande Kommunen slopar olaglig avgift

Turerna är många kring SVT Nyheter Uppsalas avslöjande om att Uppsala kommun tar ut transportavgifter de inte har rätt till – i koppling till daglig verksamhet. Initiala besked är direkt efter avslöjandet att avgifterna ska tas bort, vilket sen ändras och sen ändras igen.

April: Supertalangen lurade döden – två gånger

Kampen om guld har bytts ut till något viktigare. Kampen för att leva. Tidigare supertalangen Caroline Taxén berättar nu om vägen tillbaka från chockbeskedet som förändrade allt.

April: Finansmannen Anders Wall avslöjad i Panama-härvan

Panama-härvan briserar världen över och avslöjar att ett stort antal företag, politiker, kungligheter och finanspersoner världen över har skatteplanerat – och undanhållit skattemyndigheter världen över mångmiljardbelopp. En av de involverade är den Uppländske finanspersonen Anders Wall – som placerat pengar i skatteparadiset Bahamas.

Maj: Misstänkt föremål vid telemasten i Skutskär

En telemast fälls i närheten av Borås i Västra götaland. Polisen misstänker att det är ett sabotage – ett så kallat ”stresstest”. Kort därefter hittas ett misstänkt föremål vid telemasten i Skutskär.

Maj: Två poliser skadade – man sköts till döds

Två poliser skadas efter en insats i centrala Uppsala där en hotfull man gått till attack mot en kvinna. Mannen skjuts senare till döds en bit utanför stan. En utredning inleds gällande tjänstefel, men som senare läggs ned.

När mannen skulle gripas knivhögg han en polis. Foto: Utryckning Uppsala

Juni: Hon säljer egen mjölk i automat på gården

Mjölkbonden Elin Torstensson låter sig inte knäckas av sänkta mjölkpriser. Med hjälp av en maskin på gården startade hon lanthandel istället – om än i liten skala.

Juni: Kvinna dömd till fängelse för koppleri

En bordellhärva sprängs i Uppsala. En härva kopplad till ett flertal massagesalonger, där kvinnor erbjudit tusentals sexuella tjänster.

Juni: Misstänkt mutaffär på landstinget i Uppsala

För att få uppdrag hos landstingsservice ville tjänstemannen att entreprenörerna skulle bjuda honom på privata förmåner. Bland annat en privat byggnation och verkstadstjänster. Det kunde SVT Nyheter Uppsala avslöja i juni.

Juni: Vikingaby nedbränd – misstänkt mordbrand

Storholmens Vikingaby brinner ner i en misstänkt anlagd brand. I princip inget gick att rädda.

Anlagd brand på Storholmens vikingaby. Foto: Jacob Christman

Juli: Superpolisen från Knivsta grep tjuven – i bikini

Polisen Mikaela Kellner, från Knivsta, blir världskänd efter att hon tillsammans med en kollega griper en ficktjuv under sommaren 2016. Ingripandet utspelar sig när poliserna, som för stunden inte är i tjänst, solbadar i en park i Stockholm.

Augusti: Polisveteranens larm: ”Kåren i förfall”

Mitt under brinnande debatt kring poliskårens hälsa går en av Uppsalapolisens mest rutinerade poliser ut och öppet kritiserar polisledningen. Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordströms hårda utspel når rikstäckande höjder och ytterligare bränner på den redan överhettade frågan.

Foto: TT/SVT

Augusti: Norrsken över Uppland

Norrskenet slog till, ovanligt långt söderut, och kunde skådas på flera håll runtom i Uppsala län.

Nattpigga länsbor kunde beskåda ett sprakande fenomen. På flera håll lystes natthimlen upp av norrsken, bland annat i Uppsala och Enköping. Foto: Tittarbild/Maria Persson

Augusti: Upplopp orsak till försenad räddningsinsats

Under sensommar och hösten drabbas flera stadsdelar i Uppsala av oroligheter. Bilar och sophus sätts i brand och räddningstjänst, ambulans och polis utsätts för stenkastning vid utryckning.

I koppling till en lägenhetsbrand, som ej var direkt kopplad till oroligheterna, omkommer en man då han brinner inne. Polisen och räddningstjänsten konstaterar att utryckningen till den aktuella branden fördröjdes av pågående stenkastning i området. Dock klarlades aldrig om den nu omkomne mannen liv hade kunnat räddats vid en snabbare insats.

September: Gick ut i förtältet – fick ett träd över sig

Ett träd fälldes på Siggefora camping. I förtältet som träffades fanns Heby-bon Madléne. Hon överlevde, men bara knappt.

September: Här möter Andreas björn i skogen

Under sin årliga älgjakt i Västernorrland fick Björklingebon Andreas Sånglöf vara med om ett oväntat möte, som kunde ha slutat illa. ”Det häftigaste jag någonsin upplevt”, konstaterar han i efterhand.

September: Vårdhunden Livia får barnen att glömma smärtan

Hon ser ut som en helt vanlig hund, men sexåriga Livia är inte vilken jycke som helst. På Akademiska sjukhuset pågår ett unikt forskningsprojekt där man vill ta reda på om hundterapi kan få sjuka barn att må bättre och vårdhunden Livia spelar huvudrollen.

September: Uppsalapolitiker frågas ut i halvtid

SVT Nyheter Uppsala drog igång en mellan-vals-serie där politiker ställdes till svars och utfrågades.

September: Chockbeskedet: Dragon Gate läggs ned

Beskedet kring det vida omtalade hotellet i Älvkarleby kommun når rikshöjd. Anledningen är bland annat då bygget pågått i omkring 10 år, men aldrig riktigt avslutats. Problemet är bara att beskedet är felaktigt – åsamkat av en intern kommunkationsmiss. Under hösten som följer kommer nya besked ut: Dragon Gate lever och kommer öppna – snart i alla fall.

Beläget vid E4:an tronar det. Dragon Gate. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oktober: Här går grannen en match mot räven

En räv ”terroriserar” Enköping. Räven försöker bland annat ta sig in i en av villorna, den biter tag i trädgårdsmöbler och får med sig fallfrukt. Räven uppträder oförsiktigt och verkar inte alls störd av att bli filmad på mindre än en meters avstånd.

Oktober: Kattkaos på Arlanda – ”greps” av gränspolis

Yrvakna morgonresenärer i en av avgångshallarna hade svårt att tro sina ögon på fredagsmorgonen.

Mitt framför ögonen på dem utspelade sig en polisjakt. Och snart ett gripande. ”Det var en vild katt som tagit sig in.”

Oktober: Herrgårdsbyggnad övertänd

En anrik herrgård brinner ner till grunden i Jumkilstrakten. Herrgården var tidigare ett gammalt jaktslott och var fyllt med gammal konst, gamla möbler och attiraljer.

Oktober: Naken konst kritiseras av kulturdirektören

Fasaden på den nya byggnaden Eldaren får kritik av några av de egna hyresgästerna. Anledningen är de bilder av nakna människokroppar som pryder väggarna.

Oktober: Sirius klara för Allsvenskan

Efter 42 års väntan får nu Uppsalaborna återigen se fotboll från Sveriges finrum i staden.

November: Ingen trodde på hennes förlossningsskador

För två år sedan födde Uppsalabon Sadaf Mostofizadeh barn för första gången. Efteråt hade hon så ont att hon varken kunde stå eller sitta, och smärtan gick inte över. Gång på gång under de kommande månaderna sökte hon hjälp, men istället för vård fick hon höra att allt var som det skulle.

November: Kuppen: Tejpade upp kvinnor över männens porträtt

Tjugo porträtt. Alla män. Det räckte för att någon skulle få nog och skriva ut tjugo stycken A4-papper, och tejpa upp dem över de tjugo porträtten – med kvinnor istället.

Tjugo porträtt. Alla män. Foto: Privat

November: Den långa vägen mot sitt rätta kön

SVT Nyheter Uppsala valde att uppmärksamma könskorrigering. Bland annat rapporterade vi om problematiska hur köerna för att få vård var. Vi träffade också personer som är mitt upp i det – som var villiga till att dela sin historia.

November: Wollter: ”Jag bombade näthataren med kukar”

Reaktionerna blir många och når vida när Uppsalaprofilen, radioprataren och konstnären Stina Wollters instagram-konto stängs ned. Anledningen: hon skickade tillbaka dick-pics till de som trakasserat henne.

Konton öppnades senare igen, och stödet radioprataren fick under processen var stort. Foto: Stina Wollter

November: Skådespelaren Mathias Olsson död

Skådespelare Mathias Olsson avlider. Uppsala stadsteater ställer in samtliga föreställningar där skådespelaren medverkar. Mathias Olsson hade varit en del av ensemblen sen 2011.

Mathias Olsson. Foto: Uppsala stadsteater

December: Fem misstänks för gruppvåldtäkt mot barn

Under hösten misstänks fem tonåriga killar ha våldtagit ett minderårigt barn i Uppsala.

December: ”Jag fick betala 1.700 kronor för en liter mjölk”

Enköpingsbon Greta Strandberg fick en chock när hon fick en månadsfaktura från hemtjänsten. Hon skulle betala för nio timmar – men enligt henne själv fick hon bara hemtjänstbesök i två timmar.

December: Landstinget bryter med Boländernas vårdcentral

Landstinget i Uppsala län bryter med en privat vårdgivare efter otaliga larm om missförhållanden. Patientriskerna är helt enkelt för stora.

December: Cancersjuka Saga, 15, vill inspirera andra

I våras fick 15-åriga Saga Lundin veta att hon har skelettcancer. Och i somras kom ett till tungt besked – tumören går inte att operera bort. Nu satsar hon på att få andra att uppskatta livet, och på att skapa minnen för familj och vänner.

December: Tvingades till Finland för att föda

Vården var hårt ansatt under 2016. Akademiska sjukhuset drogs med personalbrist, vilket fick påverkan på patienter.

December: Dokument: Uppland – Del 1 – om Gottröraolyckan och tsunamin

SVT Nyheter Uppsala startade satsningen Dokument: Uppland. En miniserie om nyhetshändelser som berört vårt län. Först ut var Gottrörakraschen och tsunamikatastrofen.

December: Här lussar de för sin fröken

Mysfaktorn var hög när klass 3B från Bäcklösaskola lussade för sin fröken – 41 år efter examen. Och traditionen som hållit i sig i decennium är tänkt att fortsätta.

December: Nödlandning på Arlanda – brand i motor

En flygplan nödlandar på Arlanda efter brand i motor. Räddningtjänsten och SOS Alarm är inställda på ett haveri. Planet tar mark utan några skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.