Arkivbild. Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Amanda Lind (MP) efter dokumentären: ”Lagstiftningen är tandlös”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dokumentär om artisten Josefin Nilsson har väckt starka reaktioner. Artisten misshandlades av en person verksam på Dramaten, och under tisdagen ska kulturminister Amanda Lind (MP) träffa Dramatens ledning.

2016 avled artisten Josefin Nilsson och i fredags släpptes SVT:s dokumentär Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är. Dokumentären handlar om hennes liv som på 1990-talet präglades av ett våldsamt förhållande med en person verksam på Dramaten. Personen dömdes för misshandel till villkorlig dom.

Kulturminister Amanda Lind (MP) berördes djupt av dokumentären, berättar hon i Morgonstudion.

”Berörde mig väldigt djupt”

– Först och främst av att ta del av Josefins liv, hennes begåvning och det hon bidrog med, och det hemska hon utsattes för. Den berörde mig och väldigt många andra djupt. Det här påminner om hur väldigt många kvinnor är i den här situationen och hur långt vi har kvar, säger Amanda Lind i Morgonstudion.

Stämmer möte med Dramatens ledning

Under tisdagen har Amanda Lind stämt möte med Dramatens styrelseordförande där tanken är att diskutera hur Dramaten tänker arbeta framåt. Därefter ska hon träffa företrädare för samtliga nationalscener gällande samma fråga, säger hon.

– Det är viktigt att vi når konkreta resultat, det är därför man sätter de här styrdokumenten. Regeringen har ju krävt att alla nationalscener redovisar hur de jobbar mot sexuella trakasserier. Det är såklart något som jag vill förhöra mig om hur det går med.

Under måndagen skrev Amanda Lind på Facebook: ”Jag kommer följa upp vårt förslag som just nu utreds om sanktioner mot arbetsgivare som nonchalerar övergrepp. Jag kommer fortsätta kräva att nationalscenerna synliggör sitt arbete mot sexuella trakasserier”. Men exakt vilka sanktioner det handlar om har Amanda Lind inte svar på i nuläget.

Lagstiftningen är tandlös

– Det är det utredningen behöver titta på, men helt klart är den lagstiftning vi har nu för tandlös.

Vilka krav kan du ställa på en institution som jobbar med skattemedel?

– Regeringen har redan ställt ett antal krav, bland annat ett 10-punktsprogram inom kulturområdet som jag kommer ta vidare nu. Sedan är detta frågor som ytterst handlar om att institutionernas ledningar måste sätta de här frågorna högt upp på dagordningen. Det är krav som jag som kulturminister kan ställa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet