Börshuset i Stockholm där Akademiens traditionsenliga torsdagssammanträde hålls. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta har hänt: Krisen i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Ett inställt nobelpris, flera avhoppade ledamöter och stora interna konflikter. Detta har hänt inom Svenska Akademien sedan Dagens Nyheters granskning där en känd kulturprofil anklagas av 18 kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp.

I november 2017 publicerar Dagens Nyheter en granskning där över 18 kvinnor anklagar en man, som i media har kallats för ”Kulturprofilen”, för olika former av sexuella trakasserier och övergrepp. Kulturprofilen driver en kulturscen som visar sig ha kopplingar till Svenska Akademien.

Kort därpå beslutar Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att anlita en advokatbyrå som ska utreda alla ledamöter i Akademiens relation till Kulturprofilen.

Krisen i Svenska Akademien

En förundersökning inleds mot Kulturprofilen och fler kvinnor polisanmäler honom, men de nyare anmälningarna läggs ner på grund av bristande bevisning. Kulturprofilen nekar till anklagelserna.

Krisen ett faktum

I april meddelas det att advokatundersökningen av Akademiens relation till Kulturprofilen är klar. Det framkommer att man inom Akademien röstat om att utesluta ledamoten Katarina Frostenson. Ledamoten får dock stanna kvar vilket leder till att tre av de ledamöter som vill att hon ska lämna Akademien, själva hoppar av: Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund. De avhoppade ledamöterna går ut i ett gemensamt uttalande och stöttar Sara Danius.

Någon vecka senare meddelar Sara Danius att hon lämnar sin stol och post som ständig sekreterare. Även den omstridda ledamoten Katarina Frostenson väljer att lämna institutionen. Det hela beskrivs av Danius som en kompromiss.

I början av maj meddelar Akademien att man inte kommer att dela ut något Nobelpris i litteratur i år, med motiveringen att förtroendet för Akademien är för lågt i omvärlden.

Rättegång mot kulturprofilen

Mot slutet av maj deltar inte Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark i Svenska Akademiens arbete, men begär inte heller utträde. De säger att de kan tänka sig att ”bistå Akademien med att rösta in nya ledamöter” – förutsatt att Horace Engdahl avgår, som tidigt tog ställning för Frostenson.

Enligt stadgarna, måste Akademien ha tolv ledamöter för att välja in nya och därmed behöves ytterligare tre personer, då endast nio aktiva medlemmar återstår i Akademien.

Den 12:e juni åtalas kulturprofilen för två fall av våldtäkt på en kvinna, han nekar till anklagelserna. Under den sista rättegångsdagen, 24 september, meddelar tingsrätten att kulturprofilen, i väntan på dom, häktas misstänkt på sannolika skäl för en av de två våldtäkter han anklagats för. Domen meddelas den 1 oktober klockan 11.

Återvänder till Akademien

Över sommaren är det relativt tyst från Akademiens håll, fram till 30 augusti då Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark meddelar att de är redo att hjälpa Akademien att välja in nya ledamöter, och att de släpper kravet på Horace Engdahls avgång.

Då varken Danius, Englund eller Espmark har valt att helt lämna sina stolar, utan endast lämnat sina arbetsuppgifter under sommaren, kan de välja att återuppta arbetet och närvara vid valet av eventuella nya medlemmar.

Den 14 september offentliggjorde Svenska Akademien ett förtydligande av Akademiens stadgar från 1786, för att med modernt språk kunna visa på och, vägleda ledamöterna i sitt arbete. En bilaga om jäv har också offentliggjorts och slår fast att ledamöterna själva är ansvariga för att meddela om de är jäviga.

Den 5 oktober väljs HD-domaren Eric Runesson och författaren Jila Mossaed in som ledamöter i Svenska Akademien. Den 18 oktober väljs Mats Malm, professor i litteraturvetenskap, in. De tre nya ledamöterna väntas formellt inträda i december 2018.

Den 7 november lämnar Jayne Svenungsson Svenska Akademien efter ”nogsamt övervägande”.

Frostenson lämnar – Tua Forsström väljs in

Den 18 januari 2019 kommer nyheten om att Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Frostenson har tidigare krävt ekonomisk kompensation för att lämna Akademien. Nu har parterna enats om att hon ska få 12 875 kronor per månad samt stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Akademien.

En utredning som Akademien beställt har tidigare kommit fram till att Frostenson gjort sig skyldig till ”sekretessbrott genom närstående”, vilket hon hela tiden har bestridit. Parterna är nu överens om att det inte blir någon rättslig prövning.

Den 12 februari väljs Frostensons ersättare, den finlandssvensk författaren och poeten Tua Forsström, in i Akademien.

– Jag har haft som ett eget litet livslångt förhållande till Svenska Akademien som jag redan som liten uppfattade som den svenska litteraturen och det svenska språkets beskyddare, sa hon då.

Danius lämnar igen

Den 26 februari kommer nyheten om att Sara Danius lämnar stol nummer sju på riktigt. Danius själv meddelade redan i april 2018 att lämnat sitt arbete i Akademien, men hon har inte begärt formellt utträde och har därmed fortfarande haft sin stol som ledamot.

”Svenska Akademien har bedömt att det funnits sakliga skäl att avsluta Sara Danius sekreterarskap i förtid. Detta har lett till affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor. Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta”, heter det i ett pressmeddelande.

Svenska Akademien indikerar alltså att det är på dess initiativ, och inte Danius eget, som hon lämnar sin stol.

– Vi har kommit till en uppgörelse. Det är väldigt skönt att vi har kommit så här långt att vi har kunnat göra upp i godo, säger ständige sekreteraren Anders Olsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet