Claes Ericson är förlagschef på Bookmark som äger rättigheterna till boken Svenska mordhistorier. Foto: Svenska mordhistorier/Bookmark

Efter avslöjandet om plagiat – förlaget avsäger sig rättigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största true crime-podd har släppts i bokform. Efter en granskning av Kulturnyheterna har författaren bett om ursäkt för omfattande plagiat. Nu ska förlaget se över distributionen av boken.

Svenska mordhistorier är en av Sveriges största poddar. I år gavs podden ut i bokform, med några av de mest populära avsnitten. Nu kan Kulturnyheterna visa att boken, precis som podcasten, har plagierat flera svenska nyhetsartiklar och bloggar.

I ett fall innehåller boken fem hela sidor som rakt av har hämtats från en blogg om kriminalhistoria.

Poddgranskningen

Förlaget Bookmark äger rättigheterna till boken Svenska mordhistorier, som är författad av poddaren Sebastian Krantz med litterär bearbetning av journalisten Cyril Hellman. Efter Kulturnyheternas granskning meddelar Bookmark att ”samtliga rättigheter återgår till författarna”. Förlaget vill inte ställa upp på någon vidare intervju men meddelar i ett mejl att de ”inte har varit inblandade i utgivningen” av boken, eftersom de köpte det mindre förlaget Pagina, som först tecknade rättigheterna till boken, för bara en månad sedan.

”Men ska nu titta på det och göra en bedömning om distributionen utifrån det”, skriver Claes Ericson, förlagschef på Bookmark till Kulturnyheterna.

”Svårt att kommentera”

Även podcasten innehåller kopior av långa stycken från bloggar och svenska nyhetsmedier. Bauer media group som distribuerar podden Svenska mordhistorier, skriver i ett mejl att de har tagit bort två avsnitt som även förekommer i boken efter anklagelserna om plagiat. Bauer media group vill dock inte kännas vid att det skulle finnas plagiat även i podden – som boken bygger på. Trots att Kulturnyheterna kan visa på flertalet sådana exempel.

”Jag har lite svårt att kommentera eftersom vi inte blivit kontaktade eller beskyllda för något eller någon kring detta, varken TT eller någon annan upphovsinnehavare”, skriver Jakob Gravestam på Bauer media group.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddgranskningen

Mer i ämnet