Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marie Nilsson Lind, Josefin Nilssons syster, tycker att det är otäckt med mobbstämningen på nätet. Foto: SVT/ Bertil Ericson/TT

Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind: Hård ton på nätet

Uppdaterad
Publicerad
Reaktionerna som följt på dokumentären om Josefin Nilssons liv har varit starka och många. Nu kommenterar sångerskans syster Marie Nilsson Lind tonen på nätet.
– Sådan där lynchstämning skulle inte ”Josa” ha tyckt om, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Dokumentären om artisten Josefin Nilsson har fått ett enormt genomslag. Teatersverige är skakat och ämnet har dominerat i sociala medier följt av hashtaggen #brinnförjosefin.

För sångerskans familj har den senaste veckan varit fylld av känslor.

– Det har varit helt omtumlande och väldigt sorgligt. Jag är enormt lättad över att hennes ord har kommit ut, att hennes röst blir hörd, och att hon blir ihågkommen, säger Marie Nilsson Lind, syster till Josefin Nilsson, i Morgonstudion.

”Otäckt med lynchstämning”

Reaktionerna på dokumentären lät inte vänta på sig och tonen i sociala medier har beskrivits som hård vilket gjort att diskussionen även kommit att handla om den folkdomstol som många anser har skapats.

– Jag tycker att det är lite otäckt med den här mobben som blir, det här som min bror har fått på sin Facebook, att ”om det var min syster hade jag åkt upp och tagit saken i egna händer” ungefär, säger Nilsson Lind och fortsätter:

– Så vill man ju inte ha det, men sedan är ju människor upprörda och om det var ett starkare system som skyddade oss som människor och individer så skulle det kanske kännas mer rätt hur saker och ting föll ut.

”Kämpade ensamma”

Vad hade metoo-revolutionen betytt för Josefin om den hade kommit medan hon levde?

– Hon hade så mycket emot sig, vi kämpade liksom ensamma med det här på ett sätt. Hon kände själv att hon inte betydde någonting och hon blev på ett sätt ifrågasatt i många sammanhang. Det kan jag känna, att hade hon fått uppleva det, så hade hon blivit stärkt i att hon var viktig, att det hon kände och tyckte var viktigt.

Se mer av intervjun med Marie Nilsson Lind i klippet ovan.

HÄR KAN DU SÖKA HJÄLP OM DU ÄR UTSATT FÖR KVINNOMISSHANDEL

Visa
  • Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
  • Socialtjänsten i din kommun
  • Kvinnojour – hitta en nära dig på roks.se eller unizon.se
  • RFSL:s brottsofferjour för HBTQ-personer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet