Foto: Foto: SVT Grafik/Riksdagens foto.

Kulturvalet 2018: Miljöpartiets viktigaste valfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke har de senaste fyra åren varit kulturminister i regeringen. Bland reformerna syns bland annat en ny filmpolitik. Vallöften framåt? Att åter göra estetiska ämnen obligatoriska i gymnasieskolan.

Kulturpolitiska reformer:

  • Statligt stöd till kommunerna för att de ska kunna sänka avgifterna till kulturskolan och ett nationellt kulturskolecentrum i Kulturrådet.
  • Satsning på konstnärers ekonomiska villkor – 115 miljoner kronor i stöd, ersättningar och stipendier.
  • Unga Klara i Stockholm har blivit en nationell scen.
  • Ny filmpolitik, som innebär att staten ska ta ett helhetsansvar för den nationella filmpolitiken och att biografmomsen höjts från 6 till 25 procent.
  • Fri entré på statliga museer.
Val 2018 – #dinröst

Kulturpolitisk talesperson:

Niclas Malmberg är musiker och sedan 2014 även riksdagsledamot och kultur- och mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet. Han vill gärna se Alice Bah Kuhnke som kulturminister i fyra år till.

Vilka kulturpolitiska vallöften ger ni inför valet i höst?

– Tre väldigt enkla vallöften är att vi ska återinföra de estetiska ämnena på gymnasiet, vi ska stärka resurserna till den regionala kulturen med mer pengar in i kultursamverkansmodellen och konstnärsstipendier ska bli pensionsgrundande.

Ideologi

Hållbar utveckling och internationell solidaritet är det som Miljöpartiet grundar sin ideologi i. I det kulturpolitiska programmet ”Frihet och föränderlighet” lyfts frågor om allas rätt till kultur, kulturarv och konstnärers arbetsförhållanden:

”Den gröna synen på människan är att hon är skapande till sin natur. Kulturen är därför lika naturlig som människan själv och behöver inte motiveras med andra argument än sitt eget inneboende värde”, skriver partiet.

Ett flertal gånger har Miljöpartiet och kulturminister Alice Bah Kuhnke anklagats för att vilja styra och politisera kulturen. Hur ser du på den kritiken?

– Jag tar väldigt lätt på den kritiken för det finns ingen verklighet bakom den.

Låga siffror

I den senaste opinionsmätningen (Novus) låg Miljöpartiet på strax över 4 procent. Hur kommer det sig, om vi haft en så bra kulturminister som du säger?  

– Bland annat för att kulturen inte är den stora valfrågan och har aldrig varit i något val. Vi försöker med kulturministern att få kulturen högt på agendan, men: Kulturfrågor är inte det som kommer göra att folk väljer parti i slutändan, säger Niclas Malmberg.

Men vad är det ni misslyckats med när ni hamnar på så låga siffror?

– Vi har misslyckats med att kommunicera alla de framgångar vi haft i regeringen. Vi har haft väldigt mycket fokus på de saker vi inte lyckats få igenom. Miljöpartiet är det mindre partiet i en minoritetsregering, det finns ju inga förutsättningar fös oss att få igenom hela vårt partiprogram.

NICLAS MALMBERGS KULTURKONSUMTION

Niclas Malmberg lyssnar på The Beatles och renässansmusik.

Han läste senast Så länge min bror andas av Set Mattsson.

Favoritkonstnär är Uppsalasonen Bror Hjorth.

Pelé: The Birth of a Legend är en av de senaste favoritfilmerna och den senaste konsertupplevelsen var MusikRUM i Västerås, RUMs (Riksförbundet Unga Musikanter) egen festival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet