Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Novus undersökning tycker 36 procent av de svarande att Israel bör bojkottas från Eurovisionfinalen i Malmö, ungefär lika många, 32 procent håller inte med. Hör Torbjörn Sjöström, vd på Novus berätta mer om undersökningen. Foto: ADAM VAUGHAN

Ny undersökning: Så tycker svenskarna om Israels medverkan i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

I en ny undersökning framtagen av Novus svarar svenskarna på frågor om Melodifestivalen samt om Israels medverkan i Eurovision Song Contest.

Enligt undersökningen anser 36 procent av de svarande att Israel skall bojkottas från Eurovision Song Contest, 32 procent anser inte det och 32 procent vet inte var de står i frågan.

Novus undersökning bygger på svar från 1063 personer i åldern 18–84 år.

Eurovision song contest 2024

– Precis som andra undersökningar kring Israel och Palestina-frågan just nu är det är väldigt komplicerat. Svensken ser inte någon enkel svar på det här. Det är i princip lika många som tycker det ska bojkottas som inte, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Så ofta tittar svenskarna på Mello

Respondenterna har även fått svara på frågan ”Hur ofta brukar du titta på Melodifestivalen?”.

Enligt undersökningen anger 25 procent att de tittar på de flesta eller alla avsnitt, 46 procent att de tittar på något eller några avsnitt och 29 procent anger att de aldrig tittar på Melodifestivalen.

Undersökningen har genomförts av Novus på eget initiativ under perioden 2–7 februari 2024 i Novus Sverigepanel.

”Visar att det är en komplex fråga”

Kulturnyheterna har sökt teamet bakom Eurovision Song Contest. I en skriftlig kommentar skriver HR- och kommunikationsdirektör Åsa Barsness följande:

”Att Novus på eget initiativ gör en undersökning om detta visar att det är en komplex fråga som många bryr sig om. Det är EBU som bestämmer vilka som deltar i tävlingen. ”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när artisterna får frågan om Israels Eurovision-medverkan. Foto: Helin Pakdemir

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet