Dulles International Airport i Washington. Foto: TT

Jurist: Över 100.000 visum indragna efter USA:s inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Över 100.000 visum har dragits in efter USA:s inreseförbud mot medborgare i sju länder, uppger en jurist vid justitiedepartementet. Men uppgifterna tillbakavisas av utrikesdepartementet – som hävdar att siffran är betydligt lägre.

Siffran på 100.000 kommer från juristen Erez Reuveni vid justitiedepartementet, som närvarade vid ett domstolsförhör i Alexandria på fredagen, skriver Washington Post.

Två bröder från Jemen, som nekats inresa i USA trots att de hade giltiga visum, har lämnat in en stämningsansökan. Bröderna anlände med flyg till Dulles International Airport i Washington på lördagen och sattes omedelbart på ett flyg tillbaka till Etiopien.

Trumps inreseförbud

– Siffran 100.000 sög luften ur mina lungor, säger Simon Sandoval-Moshenberg, vid Legal Aid Justice Center som företräder bröderna, till Washington Post.

Erbjuds inresa och nytt visum

Men uppgifterna tillbakavisas av amerikanska utrikesdepartementet, som hävdar att färre än 60.000 personer fått sina visum temporärt indragna. Den högre siffran på 100.000 omfattar utgångna visum, diplomatvisum och andra visum som tvärtom är undantagna från Trumps nya direktiv, skriver AP.

Den amerikanska regeringen verkar nu pröva varje fall för sig. Personer som lämnat in en stämningsansökan efter att ha nekat inresa erbjuds nu nya visum och inresa i utbyte mot att dra tillbaka sin klagan, skriver tidningen.

Sju länder omfattas

Det var förra fredagen som Donald Trump skrev på ett nytt direktiv som tillfälligt stoppar medborgare från sju länder att resa in i USA. Människor som har medborgarskap i Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen vägras visum till USA i 90 dagar. För syriska flyktingar gäller förbudet på obestämd tid.

Enligt en undersökning från Reuters/Ipsos säger 49 procent av vuxna amerikaner att de instämmer när det gäller Trumps inreseförbud. 41 procent tycker raka motsatsen, medan 10 procent känner sig osäkra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet