Skandalen med nederländska ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil fortsätter att växa runt om i Europa. Foto: TT

EU kallar till krismöte efter gift i ägg

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen med ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil har skapat dålig stämning bland länder i Europa. Nu kallar EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis till krismöte.

Spänningen har stigit mellan jordbruksministrarna i Belgien, Nederländerna och Tyskland efter att äggsskandalen rullats upp. Myndigheter har kopplat spåren av fipronil till en nederländsk leverantör av rengöringsprodukter.

LÄS MER: 20 ton ägg med insektsgift har sålts i Danmark

Den belgiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har kritiserats av andra länder för att inte ha reagerat snabbt nog efter det att den fått kännedom om kontamineringen av äggen. Men i onsdags sade den belgiska jordbruksministern att det var Nederländerna som sinkat dem.

”Skuld- och skambeläggande kommer inte att leda oss någonstans och jag vill sätta stopp för det” skriver Andriukaitis som hoppas samla ministrar och myndigheter före slutet av september.

LÄS MER: Äggskandalen växer i Europa

EU-kommissionen har tidigare försökt tona ner riskerna för konsumenter.

– Bondgårdarna är identifierade, äggen är blockerade, de smittade äggen är spårade och återkallade från marknaden och situationen är under kontroll, sade EU-kommissionens talesperson Anna-Kaisa Itkonen i förra veckan.

Har även börjat testa kycklingkött

Nederländska myndigheter upptäckte det giftiga och potentiellt skadliga bekämpningsmedlet fipronil i ägg redan i november förra året, det vill säga nio månader innan giftskandalen blev allmänt känd. Det sade Belgiens jordbruksminister Denis Ducarme när han förhördes om krisen i landets parlament för några dagar sedan.

LÄS MER: Gift i ägg i Sverige

Miljontals ägg har redan dragits tillbaka från butiker i Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Belgien. På torsdagen kom uppgifter om att 20 ton förorenade ägg har sålts i Danmark.

Runt 180 äggproducenter i Nederländerna har tvingats att stänga och flera av dem har avlivat sina hönsbesättningar. De ekonomiska förlusterna beräknas nå miljonbelopp i euro.

I Nederländerna har myndigheterna även börjat testa kycklingkött för att se om även köttet har kontaminerats.

Två män har gripits vid räder kopplade till äggskandalen i Nederländerna. Det rör sig om chefer vid ett företag som ska ha använt det förbjudna insektsmedlet fipronil. Männen misstänks ha äventyrat folkhälsan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggskandalen

Mer i ämnet