Forskare: ”Finansinspektionen är grovt underdimensionerad”

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen är grovt underdimensionerad sett till sitt uppdrag. Det säger Sophie Nachemson-Ekwall, forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

–Finansinspektionen har varit väldigt passiv.

Hon menar att myndigheten inte har försäkrat allmänheten om att de har tillräckligt bra koll i frågan om penningtvätt i svenska banker, i och med den senaste tidens avslöjanden om misstänkt penningtvätt i Swedbank.

– Det tragiska är att Finansinspektionen själva inte har slagit larm. Nu är det media som driver en bank framför sig och banken är i en förtroendebransch, säger Sophie Nachemson-Ekwall i SVT:s Morgonstudion.

Swedbank och penningtvätten

Hon menar att alla avslöjanden kring Swedbank visar på att dialogen mellan Finansinspektionen och bankens ledning och revisorer inte varit tillräcklig, och att man inte på ett tydligt sätt visat att Swedbank kan hantera en ”förtroendekris”.

”Det är allvarligt”

Nachemson-Ekwall säger att alla banker som haft verksamhet i Baltikum – däribland Swedbank och Danske bank – har svårt att vara säkra på att de inte håller på med penningtvätt.

– Det är allvarligt att allmänheten så tydligt får se att en bank inte på ett bra sätt kan förklara vad penningtvätt är.

Styrelsen fick ansvarsfrihet

Nachemson-Ekwall säger att utfallet på gårdagens stämma, där styrelsen beviljades ansvarsfrihet, hade blivit annorlunda om Swedbank varit ett bolag som ”sålt bilar”.

– Det här är en systemviktig bank och då finns det en risk att det blivit en osäkerhet om man inte beviljat styrelsen ansvarsfrihet. Sverige hade förmodligen varit i fara, säger hon. 

Ser mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet