– Vi har en enorm lärarbrist, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund. Foto: TT

Lärarnas riksförbund efter granskning av inställda lektioner: ”Det är förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Lärarnas riksförbund tror att det är många elever som inte får den undervisningstid de har rätt till, och att Uppdrag gransknings avslöjande visar på en konsekvens av landets omfattande brist på lärare.

– Vi måste visa vilka konsekvenser det faktiskt får och inte mörka, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund. 

Under tisdagen har Uppdrag granskning avslöjat hur skolledningen för Vättleskolan säger att man aldrig ställer in lektioner, medan elever och lärare vittnar om en vardag med en stor mängd lektioner som inte genomförs. Granskningen har väckt starka reaktioner, bland annat hos Lärarnas riksförbund.

Lektion inställd

– Hur man håller på och mörkar är förskräckligt, säger Åsa Fahlén.

”Svårt att få tag i bemanning ”

Hon tror att lärarbristen är orsaken till problemet med inställda lektioner.  

– Vi har en enorm lärarbrist. Det är svårt att få tag i en bemanning där alla är behöriga. Och när personal är sjuk är det jättesvårt att få tag på vikarier. 

Skulle en skola vara helt öppen med hur det faktiskt ligger till, finns en rädsla för konsekvenser, tror Åsa Fahlén. 

– Om man redovisar det öppet blir man en mindre attraktiv skola och då väljer eleverna andra skolor. Det bidrar att man inte riktigt vill visa hur det ser ut.

Uppdrag gransknings reportage Lektion inställd finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lektion inställd

Mer i ämnet