I ett mejl till Uppdrag gransknings reporter skriver Vättleskolans rektor Catharina Herou att man inte ställer in några lektioner. Foto: SVT

Utredning klar – elever på Vättleskolan gick miste om undervisningstid

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Elever på Vättleskolan i Göteborg har gått miste om undervisningstid. Dessutom fick elever närvaro – trots att man inte hade underlag för var eleverna egentligen var. Det visar en utredning av Angereds stadsdelsförvaltning.

– Det här är inte bra och därför behöver skolan vidta åtgärder när det gäller dessa saker, säger Lotta Wikström, sektorschef för utbildning i Angered.

Det var i Uppdrag granskning som lärare, elever och föräldrar vittnade om hur Vättleskolan i Göteborg ställde in lektioner och registrerade elevers närvaro – trots att eleverna inte var på plats.

Lektion inställd

– Man fuskar med undervisningstid. Man visar på att vi har undervisning som inte sker, sa en lärare på skolan till Uppdrag granskning.

En verklighet som skolledningen inte kände igen.

 – Vi ställer inte in lektioner på Vättleskolan, sa rektor Catharina Herou till Uppdrag granskning då.

Eleverna har inte blivit kompenserade

Efter reportaget inledde stadsdelsförvaltningen i Angered en internutredning av Vättleskolan som fokuserar på höstterminen 2017. Den har nu blivit klar och drar bland annat följande slutsatser: 

  • Vid 14 tillfällen har eleverna inte fått den undervisning de ska ha. En lektion togs bort helt och hållet från närvarosystemet, av okänd orsak. Eleverna har inte blivit kompenserade för lektionsbortfallet.
  • Skolan har även registrerat närvaro för elever, trots att man inte haft något underlag på hur det har varit i verkligheten.

– Vi ska ha ett underlag för när vi registrerar närvaro. Det är för att säkra att eleverna får den tiden de ska ha och att de är på lektionerna, säger Lotta Wikström, sektorschef för utbildning i Angered.

Vill att skolan åtgärdar problemen

Utredningen säger också att rektorn vid enstaka tillfällen inte blivit informerad om lektioner som inte genomförts, och man konstaterar att stadsdelens närvarorutiner inte fullt ut implementerats som en del av skolpersonalens dagliga arbete.

– Det finns rutiner på skolan men man behöver se till att de följs. Rektor måste garantera att få information om lektioner inte genomförts så att eleverna kan kompenseras, säger Lotta Wikström.

Stadsdelsförvaltningen vill nu att Vättleskolan åtgärdar problemen och kompenserar eleverna för missad undervisningstid.

Rektorn ska ersättas

Samtidigt kommer man ta ett bredare grepp kring skolan i stadsdelen genom att ge samtliga skolor uppdraget att undersöka ifall de har inställda lektioner.

Det är sedan tidigare klart att nuvarande rektor Catharina Herou ska på en längre tjänstledighet och därför ska ersättas.

Övrig skolledning och personal jobbar kvar på skolan.

Uppdrag gransknings reportage Lektion inställd finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lektion inställd

Mer i ämnet