Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Netanyahu: Invasion i Rafah oavsett överenskommelse

Civila har börjat evakueras från Rafah på Gazaremsan inför en israelisk militäroffensiv. Det uppger premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt israeliska medier.

Netanyahu säger att Israel kommer fortsätta med sina planer på en offensiv i Rafah oavsett hur det går i försöken att nå en överenskommelse med Hamas om vapenvila som nu pågår.

- Vi ska gå in i Rafah och förinta alla Hamas-bataljoner där, med eller utan en överenskommelse.

Enligt Israel är det där Hamas har sitt starkaste fäste på Gazaremsan.

Överblick

UNRWA: Matleveranser till Rafah pausas

Med anledning av brist på mat och för stora säkerhetsrisker pausar UNRWA matleveranser till Rafah, skriver de på X.

I samma inlägg meddelar de att endast sju av deras tjugofyra vårdcentraler i Gaza fortfarande är funktionella. Under de tio senaste dagarna har vårdcentralerna inte heller kunnat fylla på med medicinska förnödenheter då gränsen till Gaza har varit stängd, skriver UNRWA.

Markerad händelse

Billström (M) om ICC: "Domstolen som avgör"

Flera världsledare har kritiserat ICC-åklagarens ansökan om att en arresteringsorder ska utfärdas mot Israels premiärminister och försvarsminister samt Hamas tre högsta ledare.

Nu kommenterar också utrikesminister Tobias Billström (M) åklagarens beslut.

”Det är sedan givetvis domstolen som fattar beslut.  Man kan diskutera huruvida det var en bra sak att ta upp båda fallen på ett bräde. Eftersom Hamas är en terroristorganisation, medan Israel är en demokratisk stat. Men självfallet är det domstolen som avgör och Sverige upprätthåller alltid det multilaterala systemet, och det måste sägas mycket tydligt", skriver han till SVT Nyheter.

Israelisk räd mot nyhetsbyrån AP

Israeliska myndigheter har stoppat en livesändning av nyhetsbyrån AP i södra Israel. En kamera och sändningsutrustning har beslagtagits.

"Associated Press (AP) fördömer å det starkaste den israeliska regeringens agerande att stänga ner vårt långvariga liveflöde som visar en vy över Gaza och beslagta AP-utrustning", säger Lauren Easton, biträdande kommunikationschef för AP, i ett uttalande.

Räden följde en muntlig order från i torsdags att avsluta livesändningen. Enligt israeliska tjänstemän ska AP ha brutit mot landets nya lag för utländska sändningar.

Under tisdagskvällen har vita huset kontaktat Israel och bett dem ge tillbaka utrustningen.

Flera länder ställer sig bakom ICC

Frankrike, Belgien, Slovenien och Sydafrika är fyra länder som har uttalat ett stöd till Internationella brottsdomstolen (ICC) i Haag efter att både Israel och USA fördömt chefsåklagarens begäran om arresteringsorder.

"Frankrike stöder Internationella brottmålsdomstolen, dess oberoende och kampen mot straffrihet i alla situationer" skriver Frankrikes utrikesdepartement.

Även den svenska regeringen stöder ICC uppger EU-minister Jessica Roswall (M).

- Självklart står vi bakom ICC. Men nu får vi se hur processen går vidare, säger Roswall till TT.

Källor: Säkerhetstjänsten tipsar om var lastbilar med nödhjälp finns

Enskilda medarbetare på Israels säkerhetstjänster tipsar högerextrema aktivister och bosättare om var lastbilar med nödhjälp befinner sig. Det uppger flera källor till The Guardian. Guardian har även granskat meddelanden från olika chattgrupper.

Den israeliska polisen och Cogat, en enhet inom försvarsdepartementet, har avböjt att kommentera anklagelserna. Nir Dinar, presschef, kallar anklagelserna "ett grundlöst påstående som jag hör för första gången"

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gallant: ICC försöker neka Israel rätten att försvara sig

Israels försvarsminister Yoav Gallant är en av personerna som ICC:s chefsåklagare har begärt en arresteringsorder mot. Ministern kallar åklagarens agerande mot honom och Benjamin Netanyahu ett "skamlöst" försök att blanda sig i kriget i Gaza.

"Åklagare Karim Khans försök att förneka Israel rätten till självförsvar och att befria sin gisslan måste avvisas utan vidare", skriver han i ett inlägg på X.

Hör folkrättsprofessorn Pål Wrange: Det händer om arresteringsordern går igenom. 

Minst sju personer uppges ha dödats på Västbanken

Enligt den palestinska hälsovårdsmyndigheten ska minst sju personer på Västbanken efter att de beskjutits av israeliska soldater. Det rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt tv-kanalen Al Jazeera ska det vara flyktinglägret i Jenin som beskjutits.

Israels militär IDF uppger på X att en operation inleddes efter att man upptäckt stridande och att militären skjutit "flera militanta".

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

ICC har väckt starka reaktioner hos både Israel och Hamas

Samir Abu Aid, SVT:s Mellanöstern på plats i Tel Aviv, berättar att ICC-åklagarens uttalanden väckt starka reaktioner i Israel och att Netanyahu nästan har gått till motattack.

- Det som de flesta har reagerat på här i Israel, även oppositionen, och väcker så starka känslor är att åklagaren på Internationella brottmålstolen likställer Israel med Hamas.

Även Hamas fördömer ICC:s åklagars begäran om en arresteringsorder.

- De säger att det inte går att likställa offret, som de ser sig om, med förövare, som de menar är Israel.

Hör Samir Abu Aid berätta mer om vilka reaktioner ICC-s åklagares uttalanden har väckt i omvärlden i klippet.

Markerad händelse

569 ton humanitärt bistånd levererat till Gaza

Via den tillfälliga hamnen som byggts vid Gaza har nu över 569 ton humanitärt bistånd levererats. Det rapporterar USA:s
centralkommando enligt Reuters.

Det är bland annat USA, EU, Förenade Arabemiraten och Storbritannien som donerat till leveransen.

Markerad händelse

Biden: Det som sker i Gaza är inte folkmord

- Det som sker i Gaza är inte ett folkmord, sade USA:s president Joe Biden under ett evenemang i Vita huset kopplat till "Jewish American Heritage Month", rapporterar Reuters.

Ett uttalande som kommer efter att han kritiserat internationella brottmålsdomstolen ICC:s begäran om att gripa bland annat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Läs mer om reaktionerna kring ICC:s ansökan i artikeln nedan.