Här är de mest lästa nyhetsartiklarna under 2017. Foto: TT

Här är årets mest lästa artiklar på SVT Nyheter

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har under året rapporterat om flera stora nyhetshändelser, men vissa artiklar har väckt mer reaktioner hos läsarna än andra. Här har vi samlat de tio mest lästa artiklarna under 2017.

2017 har varit ett år fyllt av händelser som väckt både glädje, sorg, frustration och hopp. SVT Nyheter har under året gett läsarna ett brett urval av de viktigaste nyheterna – och det här är de artiklar som engagerat läsarna mest under året.

1. Terrordådet på Drottninggatan

Lastbilen som körde in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm i våras. Foto: Stefan Grundins Ramilli

2017 blev det år då ett terrordåd med flera civila dödsoffer drabbade Sverige. SVT Nyheters artikel med uppdateringar om terrordådet blev den mest lästa artikeln på hela svt.se under året, med över en miljon inläggsklick.

Även SVT:s första artikel om dådet och informationstexten om vad personer rekommenderades att göra efter dådet hade hög lösning.

2. Mordet på Kim Wall

Kim Wall blev 30 år gammal. Foto: Tom Wall

Den svenska journalisten Kim Wall skulle skriva ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen. Men efter en tur med Madsens privata ubåt kom hon aldrig tillbaka. Peter Madsen erkände senare att han styckat Kim Walls kropp och sänkt henne i havet, men fallet är fortfarande fullt med frågetecken. SVT Nyheters djupdykning i fallet blev årets näst mest lästa artikel.

Även SVT:s sammanfattningsartikel om vad vi hittills vet om mordet var en av årets mest lästa.

3. Me too

Riksdagsdebatt efter metoo-uppropen, på begäran av Vänsterpartiet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Under hösten briserade #metoo och tusentals kvinnor världen över vittnade om de sexuella trakasserier och övergrepp de blivit utsatta för på arbetsplatser, i hemmet, i skolan, under barndomen eller på stan. SVT Nyheter bad då läsarna att skicka in sina egna berättelser, vilket blev årets tredje mest lästa artikel.

4. Radioprofilen lämnar Sveriges Radio

En Sveriges Radio-profil utreds internt efter att fler personer larmat om sexuella trakasserier. Foto: TT

Efter att ha lett ett populärt program i nästan tio år lämnade profilen Sveriges Radio efter anklagelser om sextrakasserier, vilket blev årets fjärde mest uppmärksammade nyhet. Här är SVT:s genomgång av vittnesmålen som ledde fram till att samarbetet tog slut.

5. Väljarbarometern 2017

Resultatet av SVT/Novus väljarbarometer. Foto: SVT

I november släppte SVT och Novus en väljarbarometer över hur svenskarna skulle ha röstat om det varit val i dag. Resultatet engagerade många och artikeln blev den femte mest lästa i år.

6. Bussolyckan i Härjedalen

Foto: TT

I april inträffade en allvarlig bussolycka där tre skolbarn omkom när bussen de färdades i välte på E45. Olyckan chockade svenska folket och många delade sorgen med de drabbade. Här kan du läsa SVT:s artikel om olyckan.

7. Masskjutningen i Las Vegas

Minnesplats för offren i Las Vegas-skjutningen. Foto: TT

USA fick uppleva sin mest dödliga masskjutning någonsin i oktober. När skytten Stephen Paddock, 64, öppnade eld mot ett publikhav i Las Vegas förlorade 59 människor livet och över 500 skadades. SVT:s artikel om skjutningen blev årets sjunde mest lästa.

8. Branden på Östermalm

Byygnaden på Biblioteksgatan blev väldigt svårt skadad av branden. Foto: SVT/Kristin Törngren, Sveriges radio/Anders Hildemar Olsson, TT

Branden i en byggnad på Biblioteksgatan i Stockholm blev snabbt en riksnyhet och många följde utvecklingen noga, vilket ledde till att SVT:s artikel om branden blev åttonde mest läst i år.

9. Hedersmordet utanför Falun

Vid den här sjön hittades den 46-årige mannen mördad. Foto: Anders Hansson/SVT

Den 46-årige pappan hade vägrat döda sina två äldsta döttrar, då blev han mördad av en 50-årig släkting som lurade med mannen på en fisketur utanför Falun i slutet av maj. 50-åringen dömdes senare av hovrätten till 13 års fängelse och utvisning. Läs hela artikeln här.

10. Morfar hämtade fel barn på förskola

Genrebild. Foto: TT.

5 december skulle en anhörig hämta ett barn på en förskola i Täby, men fick av misstag med sig fel barn hem. Polis tillkallades och efter någon timme kom morfadern tillbaka med barnet, men händelsen väckte ändå starka reaktioner från SVT:s läsare och blev årets tionde mest lästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.